Dug od 750 mil. eura Vlada će pokriti domaćim kreditom

 

Hrvatskoj na naplatu stiže 750 milijuna eura kredita za koji zadužila prije deset godina izdavajući euroobveznice. Vlada će dospjele obveze pokriti podizanjem kredita kod nekoliko domaćih banaka u isnosu od 800 milijuna eura, saznaje Novi list. Tim premosnim kreditom će se obveza prebaciti u sljedeću godinu

Ministrica Martina Dalić upravo je u SAD-u gdje ispituje mogućnost plasmana nove tranše obveznica u iznosu od milijardu dolara za pokrivanje tekuće potrebe proračuna. Novim zaduženjem hrvatski dug na američkom tržištu povećat će se na 3,7 milijardi dolara.

Do kraja godine Ministarstvo financija trebalo bi tada osigurati još samo 1,5 milijardi kuna na europskom tržištu, što bi uz kredite u domaćim bankama, trebalo biti dovoljno da se osigura 28 milijardi kuna, kolike su ukupne potrebe za zaduživanjem predviđene u proračunu.

O novom kreditu od 800 milijuna eura odluka bi se, prema informacijama Novog lista, trebala donijeti danas, a činjenica da je Hrvatska narodna banka prošli tjedan otpustila 6,3 milijarde kuna govori da banke neće imati problema s prikupljanjem sredstava potrebnih Vladi.

izvor: tportal.hr

Objavljeno: 14.3.2011.
Pogleda: 3134
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije