Država spaja Abanku i Banku Celje, kreće prodaja NKBM i NLB

 

Ova i sljedeća godina će u Sloveniji biti obilježene konsolidacijom i privatizacijom, pod državne skute ide Abanka, a prodaju se Nova kreditna banka Maribor i Nova ljubljanska banka 

Abanka Vipa i Banka Celje najvjerojatnije će biti nacionalizirane i spojene. Očekujem da ćemo prve korake u tom smjeru napraviti u drugoj polovici ove godine, najavio je jučer popodne slovenski ministar financija Uroš Čufer. 

 
U slučaju Banke Celje, država još čeka da istekne rok za dokapitalizaciju vrijednu 160 milijuna eura, koja bi morala biti realizirana do 25. ovog mjeseca. Ako do tad ne bude ulagača, banku će dokapitalizirati država, nacionalizirati i spojiti s Abankom, koja je nakon dokapitalizacije u prosincu prošle godine već u državnom vlasništvu.
 
Čufer je to najavio na jučerašnjem okruglom stolu Udruženja banaka Slovenije, kad je rekao da se spajanje neće dogoditi tako brzo jer će u sljedećih nekoliko godina glavna pravila igre biti konsolidacija i privatizacija, zbog čega sve žele provesti što bolje promišljeno i transparentnije. 
 
Abanka pak čeka odobrenje programa restrukturiranja od strane Europske komisije, nakon kojeg bi trebala uslijediti dokapitalizacija putem 243 milijuna eura vrijednih obveznica, kao i prijenos nenaplativih i loših kredita na Društvo za upravljanje potraživanjima banaka u visini od čak 540 milijuna eura. 
 
Zajedno, Abanka i Banka Celje drže 12 posto tržišnog udjela u Sloveniji, a Delo piše kako je moguće da bi im se mogla pridružiti privatna Gorenjska banka, kojoj je «država jamstva produljila do kraja godine i dala joj još vremena, jer su im trenutno pokazatelji relativno dobri», kao što je rekao Čufer.  
 
No, uz nacionalizaciju Banke Celje, priprema se privatizacija nove kreditne banke Maribor, za koju je državni fond za odštete SOD već unajmio savjetnika za pripremu i provedbu postupka, tvrtku Lazard, s namjerom da taj postupak bude obavljen već do kraja ove godine.

Ponovno bi privatizaciju trebala proći i Nova ljubljanska banka, u kojoj bi država ipak zadržala udjel do 25 posto dionica. 
 
Izvor: Banka.hr
Objavljeno: 22.5.2015.
Pogleda: 6378
Tagovi: financijske institucije