Država s bankama dogovorila otplatu šest milijardi kuna kratkoročnog duga

 

Ministarstvo financija riješilo je najveću nepoznanicu što se tiče ovogodišnjeg refinanciranja - otplate šest milijardi kuna vrijednih trezorskih zapisa.

Naime, 22. studenoga dospijeva na naplatu 2,65 milijardi kuna trezorskih zapisa, a tu je i 3,4 milijarde kuna zapisa uobičajene ročnosti. Novac potreban za njihovu isplatu država je pronašla na domaćem tržištu.

Zapisi vrijedni 2,6 milijardi kuna bit će refinancirani izdavanjem sedmogodišnjih kunskih obveznica, dok će drugi dio najvjerojatnije biti refinanciran izdavanjem novih zapisa (tzv. roll-over). Drugim riječima, staro izdanje zapisa bit će isplaćeno novim. To je uobičajena praksa Ministarstva financija, tvrde bankari. Iz bankarskih krugova Vjesnik doznaje da će izdanje kunskih obveznica biti teško između 3,5 i 4 milijarde kuna uz prinos od 6,5 posto.

Tako će za isplatu trezorskih zapisa država do 2018. plaćati godišnje oko dva posto veći prinos nego što je plaćala za zapise. Oko milijardu kuna više prikupljeno izdanjem novih obveznica iskoristit će se i za isplatu zapisa uobičajene ročnosti. Bankarski krugovi tvrde da je likvidnost sustava trenutačno vrlo dobra, pa takav iznos nije problem za sustav. Ako i dođe do presušivanja, taj će se novac brzo vratiti natrag u sustav, ističe predstavnik jedne banke koji je želio ostati anoniman.

izvor: seebiz.eu

Objavljeno: 19.11.2010.
Pogleda: 1231
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije