Država i banke nude stanove s velikim popustom

 

U Ministarstvu graditeljstva danas je predstavljen model POS+ koji građanima omogućuje kupnju stana i do 28 posto jeftinije nego što sad nude banke u svojim komercijalnim kreditima

Glavni uvjet je da cijena stana ne prelazi 1.400 eura po kvadratu i da je riječ o novogradnji. Kupac sam pronalazi stan i mora imati osigurano učešće od najmanje 15 posto vrijednosti stana.

Kako je najavila resorna ministrica Anka Mrak Taritaš država će nuditi zajam od 200 eura po kvadratu neovisno o visini kupoprodajne cijene stana. Kamata na ta sredstva u počeku će biti jedan posto, a u otplati četiri posto. Zajam državi se vraća nakon otplate bankarskog kredita.

Banke koje će sudjelovati u POS+ nudite će povoljniju kamatnu stopu. Za sad je potpisna ugovor sa 10 banaka i tri štedionice.

U konačnici, prema računici ministarstva, prosječna kamatna stopa iznosila bi 3,95 posto. Mjesečna ušteda na anuitete u odnosu na komercijalne kredite je od 76 do 107 eura za stanove od 55 do 65 metara kvadratnih.

Ukupna ušteda za stan od 60 kvadrata čija je cijena 1.400 eura na rok otplate od 31 godinu iznosila bi 49.104 eura ili čak 28 posto u odnosu na 'normalni' bankovni kredit.

Za POS+ je trenutačno u proračunu osigurano 50 milijuna kuna. U ministarstvu se nadaju kako će se putem ovog modela u ovoj godini prodati oko 800 do 900 stanova.

'Na tržištu postoji 20.000 neprodanih stanova. Riječ je o velikoj novčanoj vrijednosti koja je sada zamrznuta. POS+ nudi mogućnost investitorima da prodaju stanove, građanima da dođu do nekretnine po povoljnijim uvjetima, a državi da naplati PDV', naglasila je Mrak Taritaš.

Model POS+ starta od sutra, a čitav posao će voditi Agencija za promet nekretninama (APN). U njemu mogu sudjelovati samo hrvatski državljani bez obzira na to imaju li u vlasništvu jednu ili više nekretnina.

izvor:tportal

Objavljeno: 13.5.2013.
Pogleda: 2800
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja, nekretnine