30 lip 2017
Financijske institucije, Devizno tržište

Dolar se u petak donekle stabilizirao prema košarici valuta na izmaku tjedna obilježenog naznakama povećanja kamatnih stopa i u drugim vodećim gospodarstvima svijeta pored američkog, no ostaje na putu najvećeg kvartalnog gubitka u sedam godina prema euru.

 

Dolar je jutros ojačao oko 0,2 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1412 dolara, no ostaje na gubitku od gotovo devet posto prema euru u drugom tromjesečju, pri čemu je njegov gubitak samo u ovome tjednu dosegnuo dva posto.

Američka je valuta prema japanskoj jutros, pak, blago oslabila, skliznuvši na 112,01 jena, dok se prema britanskoj funti cijena dolara nije bitno promijenila pa se funtom trgovalo po 1,2996 dolara.

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Ulagači su u značajnoj mjeri posljednjih dana počeli računati s rastom kamatnih stopa u mnogim vodećim gospodarstvima svijeta u mjesecima koji slijede. Ključni orijentir tržištima u iduća će dva tjedna biti niz sastanaka najvažnijih središnjih banaka svijeta, kao i objava ključnih gospodarskih pokazatelja.

U petak će za početak u fokusu biti podaci o kanadskom bruto domaćem proizvodu (BDP), posebno u kontekstu ovotjednih najava guvernera tamošnje središnje banke o mogućem skorom povećanju kamatnih stopa. Tržišta procjenjuju da su šanse sada oko 70 posto da budu podignute veće sredinom srpnja.

Iz sličnih razloga tržišta će pratiti i nove britanske gospodarske pokazatelje, koji će ulagačima dati smjernice u vezi mogućeg skorog zaoštravanja monetarne politike i u Velikoj Britaniji, što je dao naslutiti guverner tamošnje središnje banke u ovotjednim izjavama. Funta je u ovotjednom trgovanju bila premašila razinu od 1,3 dolara. nedaleko koje se zadržala i u petak, a tržišta sada procjenjuju da su šanse oko 70 posto da kamatne stope budu podignute do prosinca.

U fokusu ulagača bit će podaci o britanskom deficitu na tekućem računu platne bilance, pri čemu analitičari očekuju slabije brojke, što upućuje na blago uravnoteženje britanskog golemog vanjskog deficita zahvaljujući slabijoj funti.

 

 

 

 

 

Izvor: www.hrportfolio.hr, 30.06.2017.