Dobit ruske Sberbanke u 11 mjeseci oslabila za trećinu

 

Unatoč rastu kamatnih prihoda, snažno su povećani kamatni troškovi, pa je dobit pala na 2,9 milijardi dolara.

 

 

Rast kamatnih prihoda, ali i pad neto dobiti za trećinu obilježili su poslovanje najveće ruske banke u prvih 11 mjeseci ove godine.

Kako su priopćili u ponedjeljak, Sberbanka je u do kraja studenog zabilježila neto dobit nakon oporezivanja od 202,4 milijarde rubalja (2,9 milijardi dolara) dok je u istom razdoblju lani zabilježeno 295 milijardi rubalja ili 31 posto više. Iako je kamatni prihod povećan na godišnjoj razini za 22,3 posto na 318,8 milijardi rubalja (4,6 milijardi dolara), kamatni troškovi povećani su za 68,5 posto na 435,4 milijardi rubalja, pa se neto kamatni prihod zaustavio na 676,5 milijardi rubalja (9,8 milijardi dolara) što je za gotovo 15 posto niže od lanjskog rezultata u istom razdoblju.

4,6mlrd. dolara dosegao je kamatni prihod Sberbanke

Povećanje kamatnih troškova u Sberbanku objašnjavaju rastom tržišnih kamatnih stopa. Malo tračaka svjetlosti pokazuje stavka o prihodima od naknada koji su veći gotovo sedam posto na 255,7 milijardi rubalja (3,7 milijardi dolara). Iz Sberbanka poručuju kako je prihod od naknada nastavio rasti unatoč snižavanju naknada od korporativnog kreditiranja.

Slabljenje rublje prema euru dovelo je do značajnog smanjenja prihoda od trgovanja valutama, pa se neto prihod zaustavio na 43,9 milijardi rubalja što je u odnosu na lanjskih 67,4 milijarde rubalja smanjenje od gotovo 35 posto. Zamjenik predsjednika banke Aleksandar Morozov izjavio je kako je banka značajno poboljšala strukturu bilance te zadržala visoku razinu profitabilnosti unatoč negativnim faktorima poput vrednovanja kredita u stranoj valuti uslijed slabljenja rublje. 

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 11.12.2015.
Pogleda: 3883
Tagovi: financijske institucije