Do sada zaprimljeno 1220 zahtjeva za kredit: Štromar otkrio koliko će država subvencija odobriti

 

Povjerenstvo je obradilo 40-ak zahtijeva i donijelo odluke, izjavio je Štromar na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak kako je do sada zaprimljeno 1.220 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a procjenjuje se da će biti moguće subvencionirati više od 1.800 kredita te je pozvao zainteresirane građane da predaju zahtjeve. 

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je danas do 11 sati zaprimila 1.220 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita iz svih deset kreditnih institucija - banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita, a jučer je održana prva sjednica povjerenstva APN-a, čime je započeo proces formalnog odobravanja zahtjeva. 

Povjerenstvo je obradilo 40-ak zahtijeva i donijelo odluke, izjavio je Štromar na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade. 

Prema prvim izračunima anuiteta ima prostora za više od 1.800 kredita, što znači da još ima prostora i natječaj će sigurno biti otvoren i idući tjedan, istaknuo je Štromar. 

Nismo ispunili kvotu, još ima vremena i prostora za dobivanje subvencioniranih kredita, rekao je ministar i pozvao građane zainteresirane za subvencionirane stambene kredite da se jave bankama, a banke da nastave s podnošenjem zahtjeva. 

Upozorio je i da neki građani nisu podnijeli potpun zahtjev, odnosno neki dokument nije bio dobar (uporabna dozvola). Oni koji nisu predali pravovaljanu uporabnu dozvolu dobit će dodatni rok od 30 dana da upotpune zahtjev, rekao je Štromar.

APN je u ponedjeljak od 7,30 sati započeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem prošlog tjedna je objavilo da će od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći dio, 75 posto, biti namijenjen za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinoj banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava.

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35 posto.

Za subvencionirane kredite mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

Tom mjerom olakšat će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine tako da će država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500 eura po metru četvornom. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.

 

 

 

 

 

 


Izvor: www.poslovni.hr, 07.09.2017.

Objavljeno: 8.9.2017.
Pogleda: 2162
Tagovi: financijske institucije, krediti