Dionice rasle zahvaljujući rekordnom skoku indeksa industrijskog sektora

 

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle za više od 1,3 posto, zahvaljujući pozitivnim podacima o industrijskoj proizvodnji, potrošnji stanovništva i građevinskim radovima, koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Među najvećim dobitnicima bile su i dionice zrakoplovnih kompanija, nakon što je United Airlines ponudio 3,2 milijarde dolara za preuzimanje Continental Airlinesa.

S&P 500 skočio je 1,31 posto, na 1.202 boda, dok je Dow Jones porastao 143 boda, ili 1,30 posto, na 11.151 bod. Nasdaq indeks osvojio je 1,53 posto, dosegnuvši 2.498 bodova.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov indeks industrijskog sektora u travnju porastao s 59,6 na 60,4 boda, što je njegov najveći mjesečni skok u gotovo šest godina i veći nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene u industrijskom sektoru.

Rast osobne potrošnje Amerikanaca

Ulagače je ohrabrio i podatak o rastu osobne potrošnje Amerikanaca u ožujku za 0,6 posto, najviše u posljednjih pet mjeseci. Pritom su osobni dohoci porasli blažih 0,3 posto, što je u skladu s očekivanjima.

Naznake jačanja potrošnje potaknule su rast cijena dionica trgovačkih lanaca, pa je jučer među najvećim dobitnicama bila dionica Nordstroma, s rastom cijene za 5,6 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica u građevinskom sektoru. PHLX indeks tog sektora skočio je 2,4 posto, nakon izvješća o rastu ulaganja u građevini.

više o temi na www.profitiraj.hr

Objavljeno: 4.5.2010.
Pogleda: 1046
Tagovi: makroekonomija