Diners: Promet po karticama pada, broj transakcija raste

 

U Erste Card Clubu/Dinersu loši plasmani u ukupnima iznose 8,9 posto, a najvažniji podatak je da rezervacije pokrivaju čak 70 posto takvih plasmana

Promet kartičarskih kuća smanjuje se što je logična posljedica smanjene potrošnje i nesklonosti stvaranju novih dugova. Erste Card Club/Diners u prvih devet mjeseci 2009. godine ima pad prometa od 7 posto što ocjenjuju dobrim rezultatom s obzirom na puno veći pad potrošnje na našem tržištu.
 
Istodobno s padom prometa, broj transakcija porastao je za 3 posto. Očito, građani su sve manje skloni kupnjama velike pojedinačne vrijednosti, bolje nego ranije kontroliraju troškove, a karticu koriste češće i na mjestima gdje ranije nisu plaćali na taj način. 
 
U Erste Card Clubu kažu da su i sami pooštrili uvjete za klijente kod kojih je to bilo potrebno, smanjili su limite potrošnje i ograničili ulazak novih članova. Očekivana operativna dobit za ovu godinu 10-ak posto je veća nego lani, ali je neto dobit smanjena.
 
Na rezultate poslovanja utječu  rezerviranja za loše plasmane koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli 26,4 posto. Udjel loših plasmana u ukupnoj izloženosti povećan je sa 7,4 prošle godine na 8,9 posto u 2009., a u svemu tome najvažniji je podatak da su loši plasmani s rezervacijama za identificirane gubitke pokriveni sa 70 posto i može se kazati da takav omjer kartičarskoj kući osigurava miran san.

Izvor: Bankamagazin

Objavljeno: 10.12.2009.
Pogleda: 831
Tagovi: financijske institucije