D&B: Hrvatska zemlja sa blagim rizikom

 

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, piše u izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec.
Prema izvještaju čak 23,5% plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova. 65% plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8,9% plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. 2,2% plaćanja kasni više od 120 dana. D&B i dalje preporučuje stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća.

D&B navodi kako je eksterni rizik Hrvatske relativno visok zbog kroničnog fiskalnog deficita i deficita platne bilance koji moraju biti financirani iz godine u godinu, što povećava vanjsku zaduženost. D&B smatra da je vanjski dug u 2009. godini iznosio USD 60 milijardi  i očekuje njegovo povećanje u iduće dvije godine.

Također, u izvještaju se predviđa da izravne strane investicije neće unijeti dovoljno kapitala u državu te će se Vlada morati dodatno zadužiti. Ako se dogodi da stanje na svjetskom tržištu bude kao što je bilo krajem 2008. godine, Hrvatska će tada biti primorana tražiti MMF-ovu pomoć.

U regiji i dalje najviši tj. najbolji rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska (DB3d - isti ako i Hrvatska), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BiH (DB6a).

Objavljeno: 6.4.2010.
Pogleda: 486
Tagovi: makroekonomija, krediti