Devizne rezerve dosegle 18,3 mlrd. eura

 

U proteklih godinu dana pričuve središnje banke porasle su 11,2 posto.

Bruto međunarodne pričuve krajem ožujka pale za 3,2 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj porasle za 11,2 posto dosegnuvši 18,3 milijarde eura.

Djelomično, to je rezultat devizne intervencije Hrvatske narodne banke u veljači na kojoj je od banaka otkupljeno 450,3 milijuna eura, pišu analitičari Raiffeisen banke.

U toj banci očekuju da će i u nastavku godine HNB nastaviti politiku stabilnog tečaja te, u slučaju pritisaka i volatilnosti, uslijediti intervenirati na deviznom tržištu pri čemu su izglednije intervencije otkupa eura što posljedično znači i nastavak rasta deviznih pričuva. 

Ukupna aktiva središnje banke krajem ožujka iznosila je 139,4 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini pala je za 4,8 milijardi kuna (3,3%), a istodobno na godišnjoj razini porasla za 13,9 milijardi kuna (11%).

U usporedbi s krajem prošle godine, ukupna aktiva središnje banke porasla je gotovo 6 milijardi kuna. Promjene reflektiraju kretanja inozemne aktive koja čini 99 posto ukupne aktive. 

Sukladno zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci međunarodne devizne rezerve najvećim su dijelom uložene u vrijednosne papire (65%) te u oročene depozite u inozemnim bankama (30%) koji bilježe rast od 8,7 posto.

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustili su se s 3,8 milijardi kuna u ožujku prošle, na 3,7 milijardi kuna u ožujku ove godine.

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 28.5.2019.

Objavljeno: 29.5.2019.
Pogleda: 774
Tagovi: financijske institucije