Deutsche Bank: Niz skandala i slabije poslovanje ruše ugled

 

Godina 2012. mogla bi biti dobro upamćena kao ona u kojoj su novčano kažnjene banke, i to s više od šest milijardi dolara zbog optužbi za pranje novca, namještanje kamatnih stopa, nepoštivanje sankcija i sustavne prijevareDeutsche Bank niže jednu lošu vijest za drugom. Protiv ove banke se vode istrage, gubi sudske postupke, prijete joj visoke kazne. Koliko je već narušen ugled ove najveće njemačke banke

Kako se vremena mijenjaju! Dugo vremena se Deutsche Bank smatrao uzornim poduzećem, među ostalim i zato što za vrijeme financijske krize nije zatražio državnu pomoć. To je najveća njemačka novčarska ustanova i jedina koja i na međunarodnom polju igra neku ulogu. No, proteklih dana su se jedna za drugom nizale samo loše vijesti. Ugled banke je opasno poljuljan.

Državno odvjetništvo je u četvrtak (20.12.) pretražilo njezine poslovne prostorije u središnjici u Frankfurtu. Istražitelji ispituju jesu li suradnici banke davali lažne izjave u sudskom postupku zbog stečaja medijskog koncerna Kirch. Prošlog tjedna je sud u Münchenu donio presudu prema kojoj Deutsche Bank snosi krivicu za stečaj koncerna i zato mora platiti odštetu. Točan iznos još nije određen, ali spominje se nešto oko milijardu eura.

Za Deutsche Bank je ovotjedna racija bio već drugi posjet Državnog odvjetništva u vrlo kratkom roku. Nekih tjedan dana ranije urede u Frankfurtu i u drugim gradovima je pretraživalo 500 pripadnika savezne policije, koji su djelomično bili i naoružani. Suradnike banke se sumnjiči za utaju poreza, pranje novca i pokušaj sprečavanja kaznenog progona. Privedeno je pet menadžera, a istraga se vodi i protiv Jürgena Fitschena, jednog od čelnih ljudi banke.

Samo dan kasnije je Deutsche Bank morao objaviti da je dobit ostvarena u zadnjem kvartalu ove godine znatno ispod očekivanja. U srijedu (19.12.) je pak ovu banku jedan talijanski sud proglasio krivom zato što je malverzacijama s kamatama oštetila gradsku upravu Milana. A onda je u petak (21.12.) objavljeno da Deutsche Bank u Njemačkoj nije više na prvom mjestu u poslovima s fuzijama i preuzimanjem tvrtki, nego ga je sa čelne pozicije potisnuo američki konkurent Morgan Stanley.

To su samo događaji proteklih 10 dana. Za Jürgena Fitschena i Anshua Jaina, koji su od lipnja ove godine preuzeli vodstvo banke, situacija ne može biti gora. Kada su preuzimali dužnosti najavili su "kulturni preokret". Odnosno, povratak povjerenja koje je čitava financijska branša izgubila zbog krize.

Koliko su čelnici banke sada napeti pokazuje i reakcija Jürgena Fitschena. On je nakon velike racije prošlog tjedna nazvao premijera savezne pokrajine Hessen i žalio se zbog policijske akcije. Kada je ta informacija procurila u javnost, uslijedio je val kritika na račun te nezamislive intervencije.

Vremena su se stvarno drastično promijenila. Još 2009. godine je savezna kancelarka Angela Merkel organizirala proslavu 60. rođendana tadašnjeg šefa banke Josefa Ackermanna. Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća Deutsche Bank je bio jedna od najvažnijih institucija njemačke države. On je financirao velika industrijska poduzeća, njegovi su predstavnici bili članovi svih važnih nadzornih odbora. Potom je uslijedilo doba agresivne međunarodne ekspanzije. Ulažući milijarde, banka je proširila svoje međunarodno poslovanje posebno na području investicijskog bankarstva.

No, izbijanjem financijske krize izašla je na vidjelo i umiješanost u sumnjive poslove s američkim hipotekarnim kreditima. Tako je 2011. istražni odbor američkog Senata došao do zaključka da je Deutsche Bank svjesno prodavao loše hipotekarne kredite i istovremeno špekulirao s padom vrijednosti tih papira. U SAD-u se zbog toga vode brojni sudski postupci.

Još nije jasna ni uloga te banke u manipulacijama s referentnom kamatnom stopom Libor. Libor se utvrđuje jednom dnevno i trebao bi pokazati po kojoj stopi si banke međusobno posuđuju novac. Širom svijeta se zbog mogućih manipulacija vodi istraga protiv 16 novčarskih ustanova. Britanski Barcleys Bank već je morao platiti novčanu kaznu u iznosu od 350 milijuna eura, švicarski UBS je osuđen na čak 1,2 milijarde eura.

Još traje i istraga u SAD-u oko uloge Deutsche Bank u ilegalnim poslovima s Iranom, Sudanom i drugim državama protiv kojih su uvedene sankcije. Riječ je o poslovima iz 2008. godine. Najveća njemačka banka tvrdi da je poslovanje s Iranom prekinula već godinu dana ranije.

Deutsche Bank je uvijek bio kontroverzan, mada je zbog svoje veličine uživao i respekt. Trenutačno se u Europskoj uniji vode rasprave o tome treba li razbiti univerzalne banke tako da se investicijsko bankarstvo odvoji od drugih vrsta poslovanja. Naravno, Deutsche Bank je protiv te ideje. No, njegovo lobiranje bi trenutačno zbog narušenog ugleda moglo biti znatno otežano.

izvor:seebiz.eu

Objavljeno: 23.12.2012.
Pogleda: 3140
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja