Depoziti porasli 2,4 posto na godišnjoj razini, na 257,9 mlrd kuna

 

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni depoziti nastavili su rasti, pa su krajem svibnja iznosili 257,9 milijardi kuna, što je 2,4 posto ili 6,1 milijardu kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

 

I dok su na godišnjoj razini porasli, ukupni su depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, na mjesečnoj razini pali za 1,1 milijardu kuna ili 0,4 posto.
Analitičari RBA objašnjavaju da je pad ukupnih depozita na mjesečnoj razini u najvećoj mjeri posljedica smanjenja valutnih štednih i oročenih depozita za 1,7 milijardi kuna ili 1 posto, dok je snažniji pad ublažen rastom depozitnog novca za 640 milijuna kuna ili 1,1 posto.
Tako su se valutni štedni i oročeni depoziti krajem svibnja spustili na 161,9 milijardi kuna, što je za 2,2 posto ili 3,6 milijardi kuna manje u odnosu na svibanj prošle godine. Ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem svibnja iznosili su, pak, 34,8 milijardi kuna zabilježivši mjesečni i godišnji pad za 0,3 posto, odnosno 2,6 posto.
"Pod utjecajem padajuće atraktivnosti prinosa na oročene depozite klijenti sve češće izbjegavaju ugovaranje oročenja. Za razliku od oročenih depozita koji su dominantno u eurima, štednja po viđenju pretežno je u kunama. Stoga povećanjem udjela depozita po viđenju raste i udjel kunskih depozita u ukupnima, što pridonosi ublažavanju valutne neusklađenosti bilance banaka", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.
Tako je, ističe se, udio depozitnog novca u ukupnim depozitima s 15 posto na početku 2011.,  krajem svibnja ove godine dosegnuo udio od 24 posto.
"Istovremeno je trend promjene valutne strukture vidljiv i u kretanju štednih i oročenih depozita stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita, gdje se udio valutnih štednih i oročenih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima s 88 posto iz siječnja 2011.  spustio na 85 posto krajem svibnja ove godine", navodi se u analizi.
Ovakve promjene u valutnoj strukturi ukupnih depozita pogoršavaju ročnu strukturu bilance banaka, gdje se iz depozita po viđenju financiraju dugoročni krediti, objašnjavaju analitičari RBA
Navode i da su  štedni i oročeni depoziti stanovništva u svibnju zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na travanj niži za 1,6 milijardi kuna, ili 1 posto, na godišnjoj su razini pali već 16. mjesec zaredom, i to za 4,6 milijardi kuna ili 2,8 posto.
Obzirom da devizni depoziti čine oko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno  pad prosječnog tečaja eura u odnosu na kunu, u svibnju je za 0,8 posto ublažio godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 12.07.2017.

Objavljeno: 12.7.2017.
Pogleda: 2200
Tagovi: financijske institucije