Da li banke svojim ponudama za brze kredite tjeraju građane na zaduživanje?

 

Udruga Franak danas upozorava građane da ne nasjedaju olako na „povoljne kamatne stope i jednostavne realizacije“ bez da dobro prouče sve detalje ponuda i razmisle o posljedicama „brzih i lakih“ kredita. Pri tome inzistiraju na tvrdnji da zapravo banke svojim ponudama tjeraju građane na (nepotrebno) zaduživanje.


Tjera li i Vas banka na kredit koji Vam je nepotreban?

Da li pivovare sile alkoholičare na pivo, a tvornice duhana pušače na preranu smrt, ili je dobro da postoji ponuda, a da svaki za sebe odluči treba li mu i može li si to priuštiti?

Prenosimo originalnu izjavu za javnost udruge Franak:
Da su banke posegnule za svim raspoloživim sredstvima, pa čak i onim čija zakonitost dolazi u pitanje, kako bi nastavile „prodavati“ kredite, govore podaci da se u Udrugu Franak svakodnevno javljaju klijenti koji su iznenađeni bankarskim uslugama koje se nude. Riječ je o kreditima bez prethodno zaprimljenih zahtjeva klijenata i kojih nema u ponudi na bankarskim službenim web stranicama.

Na kućne adrese klijentima dolaze pismeno odobreni krediti sa animirajućim porukama POŽURITE!!! ili sa rečenicama kao što su „…čeka Vas već odobreni gotovinski kredit, samo trebate doći u poslovnicu“. Na upite iznenađenih klijenata službenici banke odgovaraju da ih "crne liste" i HROK ne zanimaju, i da su krediti već odobreni. (ovakve ponude se šalju isključivo provjereno urednim klijentima, op.ur.).

Treba samo doći sa osobnom iskaznicom u poslovnicu i novac je za 24 sata na računu. Ne gledaju HROK, ne traže nikakve dodatne instrumente osiguranja osim zadužnice i izjave o zapljeni plaće. Komuniciraju „povoljne kamatne stope i jednostavnu realizaciju u samo nekoliko koraka“ uz već unaprijed ponuđen iznos kredita koji je odobren.

Na kućnu adresu jedne klijentice, članice Udruge Franak, stigla je obavijest u obliku „razglednice“ od Erste&Steiermärkische banke u kojoj je klijentica obaviještena da joj je odobren kredit koji uopće nije niti tražila. Kreditno prezadužena sa dva kredita na otplatu je prisiljena dati cijelu plaću, a banka joj u takvoj situaciji bezuvjetno nudi još jedan. „Pitam se kako je to moguće. Kako je moguće da mi se ovako prezaduženoj nudi još jedno zaduženje i gdje je kraj bankarskim težnjama za stjecanje profita“, kaže klijentica Erste banke koja joj je ponudila ovakav kredit.

„Kad sam dizala stambeni kredit nisam bila kreditno sposobna za kredit u eurima jer mi je anuitet prelazio 1/3 primanja a sad kad mi anuiteti prelaze mjesečni prihod nudi mi se bez mog zahtjeva odobren kredit u iznosu preko 10.000 eura, bez jamaca, polica, hipoteke“.

U Udrugu Franak su se javili građani koji su slične ponude dobili i od Zagrebačke banke.

U Udruzi Franak se pitaju koliko se ovakvi postupci banaka više uopće razlikuju od oglasa koji se nalaze na uličnim stupovima ili letaka ispod brisača na automobilima? "Ne gledamo HROK ni crne liste! Kredit za 24 sata!"

Banke su svoje zahtjeve za realizaciju kredita srozale na najnižu razinu, dodjeljuju ih na način „progledat ćemo vam kroz prste“, a za posljedice ne pitaju. Klijenti se guraju u još veću zaduženost bez ikakvog kriterija. Postavlja se ozbiljno pitanje: što uopće znači pojam „kreditna sposobnost“, ako se njime može ovako manipulirati?

Iz Udruge Franak pozivaju zakonodavna i regulatorna tijela da se uključe u rješavanje problema bankarske politike plasiranja rizičnih kredita i spriječe daljnje socijalno ugrožavanje građana.

Izvor: press release udruge Franak
Foto: Kipcurry/stock.xchng.com
 

Objavljeno: 26.3.2012.
Pogleda: 4923
Tagovi: financijske institucije