DOING BUSINESS I KOSOVO JE BOLJE OD NAS Hrvatska na novoj listi Svjetske banke pala na 89. mjesto

 

Hrvatska je u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja ove godine skliznula s 84. na 89. mjesto

WASHNIGTON - Hrvatska je u izvješću „Doing Business“ Svjetske banke o uvjetima poslovanja ove godine skliznula s 84. na 89. mjesto, pri čemu je u pet područja postigla napredak, dok je u pet nazadovala.
U utorak je Svjetska banka predstavila izvješće „Doing Business 2014: Razumijevanje propisa za male i srednje poduzetnike“, koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa.

U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine na 89. mjestu među 189 zemalja svijeta, dok je u lanjskom izvješću bila 84. među 185 zemalja.

No, u izvješću se navodi i da je Hrvatska po ukupnom broju osvojenih bodova u 10 područja napredovala za 0,9 bodova, s lanjskih 63,7 na 64,6 bodova, od mogućih 100.

Također, napominje da je ustvari ove godine Hrvatska pala samo za jedno mjesto na listi, s obzirom da bi nakon korekcije podataka i dodatne četiri zemlje u izvješću, lani bila plasirana na 88. mjestu.

Novo izvješće Svjetske banke pokazuje da je od lipnja 2012. do lipnja 2013. Hrvatska poboljšala svoju poslovnu regulativu provođenjem reformi u pet područja, više nego u bilo kojoj drugoj godini od 2007., navodi se.

U izvješću se ističe da je u proteklih godinu dana Hrvatska provodila reforme u područjima pokretanja poslovanja, plaćanja poreza, međunarodnog trgovanja, izvršenja ugovora i rješavanja nelikvidnosti.

Tako se u izvješću navodi da je Hrvatska omogućila lakše pokretanje poslovanja uvodeći novi oblik društva s ograničenom odgovornošću, uz nizak minimalni kapital i jednostavan proces. U tom je području Hrvatska na 80. mjestu liste, kao i lani, ali ove godine među više zemalja.

Najviše je, s 42. na 34. mjesto, Hrvatska napredovala po plaćanju poreza jer je olakšala plaćanje socijalnih doprinosa putem elektroničkog sustava i smanjila izdvajanja za šume i Hrvatsku gospodarsku komoru.

U području međunarodnog trgovanja Hrvatska je napredovala sa 105. na 99. mjesto jer je poboljšala fizičku i informatičku infrastrukturu u Luci Rijeka te racionalizirala carinski postupak uoči ulaska u Europsku uniju.

U području izvršenja ugovora Hrvatska je napredovala s 52. na 49. mjesto liste jer je pojednostavila parnični postupak i prenijela dio ovršnih postupaka sa sudova u državne agencije, ističe se u izvješću.

Uz to, Hrvatska je olakšala rješavanje problema nelikvidnosti omogućivši postupak restrukturiranja izvan suda. U tom je području na 98. mjestu liste od 189 zemalja, dok je lani bila 97. među 185 zemalja.

S druge strane, najveći pad u ovogodišnjem izvješću „Doing Business“, Hrvatska je zabilježila u području zaštite ulagača, s lanjskog 139. na 157. mjesto.

Po izdavanju građevinskih dozvola Hrvatska je pala s lanjskog 143. na 152. mjesto, dok je po pitanju dostupnosti električne energije skliznula s 56. na 60. mjesto.

Po uknjižbi imovine Hrvatska je skliznula sa 104. na 106. mjesto, a po dostupnosti kredita sa 40. na 42. mjesto liste.

Od zemalja u regiji ispred Hrvatske plasirane su Slovenija, na 33. mjestu, dok je Crna Gora na 44. mjestu, Bugarska na 58., Rumunjska na 73., a Kosovo na 86. mjestu.

Odmah iza Hrvatske, na 90. mjestu, plasirana je Albanija, dok je Srbija na 93., a Bosna i Hercegovina na 131. mjestu.

Izvor: Jutarnji.hr

Objavljeno: 29.10.2013.
Pogleda: 3217
Tagovi: financijske institucije