Croatia osiguranje će sudjelovati u dokapitalizaciji Uljanika

 

Croatia osiguranje najavilo je danas putem Zagrebačke burze da će sudjelovati u javnoj ponudi dionica pulskog brodogradilišta Uljanika. Croatia osiguranje je treća hrvatska kompanija koja je putem Zagrebačke burze objavila da će sudjelovati u dokapitalizaciji Uljanika, nakon što su to već učinile rovinjska Adris grupa i zadarska Tankerska plovidba.

Javni poziv za upis novih redovnih dionica institucionalnim ulagateljima Uljanik je objavio 9. studenog, a upis traje do danas u 16,30 sati.
U obavijesti Zagrebačkoj burzi iz Croatia osiguranja navode da je to osiguravajuće društvo, temeljem prospekta Uljanika, koji je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odobrila 31. listopada ove godine, odlučilo sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva Uljanik.
"S tim u vezi, Croatia osiguranje predat će potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u transakciji, držeći pritom da je postupak povećanja temeljnog kapitala pozitivan iskorak u daljnjoj konsolidaciji trgovačkog društva Uljanik d.d.", najavljuju iz najvećeg hrvatskog osiguravatelja.
Uljanik namjerava izdati najviše do 3.354.380 novih dionica, nominale 90,00 kuna po dionici, raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna, a konačnu će cijenu utvrditi Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora, 26. studenoga.
Odluku o dokapitalizaciji Uljanika donijela je glavna skupština krajem kolovoza ove godine.
Povećanje temeljnog kapitala provodi se javnom ponudom dionica institucionalnim ulagateljima uplatama u novcu, uz uvjet upisa i uplate po pojedinom ulagatelju od najmanje 5.000 novih dionica, a izdanje novih dionica, prema odluci skupštine, smatrat će se uspješnim ako se u roku za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 1.118.127 novih dionica.
Vlada je privatizaciju Uljanika, kroz radničko dioničarstvo (ESOP), provedeno u srpnju, te kroz dokapitalizaciju, najavila u lipnju, kada je predstavila prijedlog o privatizaciji riječkog brodogradilišta 3. maj, kojeg bi, kako je tada najavljeno, preuzeo privatizirani Uljanik. Iz Vlade su tada također najavili da će u dokapitalizaciji Uljanika sudjelovati brodarske kompanije, fondovi za gospodarsku suradnju, kao i institucionalni ulagači, odnosno mirovinski fondovi.

izvor:seebiz

Objavljeno: 25.11.2012.
Pogleda: 2915
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, osiguranje