Crni ponedjeljak Zagrebačke burze. Novotny: potpuno nerealno

 

Oštro današnje potonuće cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, pri čemu su Crobexi u jednom trenutku zaronili i više od 4 posto u minus, posljedica je povlačenja dijela investitora iz dionica u sigurnija ulaganja uslijed pojačanih rizika u globalnom gospodarstvu. Istovremeno, sve azijske burze su završile u velikim minusima.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 3,82 posto, na 2.049 bodova, a Crobex10 3,8 posto, na 1.102 boda.  U prvim minutama današnjeg trgovanja oba indeksa potonula su više od četiri posto u minus. Crobex je u 10,10 sati bio u minusu 4,56 posto, na 2.034 boda, što je njegova najniža razini od 13. prosinca 2010., kada je na zatvaranju iznosio 1.893 boda.  Crobex10 potonuo je 4,22 posto, na 1.098 bodova i također je bio na najnižoj razini od 13. prosinca, kada je iznosio 1.001 bod.  Redovni promet dionicama premašio je do podneva 30 milijuna kuna, a tako veliki obujam trgovanja u prijepodnevnom trgovanju nije već dugo vremena zabilježen. 

„Trgovanje na domaćoj burzi započelo je izrazito loše kao izravna posljedica zbivanja na svjetskim financijskim tržištima nakon snižavanja rejtinga SAD-u te zabrinutosti investitora oko dužničke krize u eurozoni. U pozadini su i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje globalne gospodarske aktivnosti“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste i Steiermaerkische banku.

Novotny: nerelan pad

Domaće tržište kapitala nema velike veze sa globaliziranim financijskim tržištima. Naši mali ulagači uglavnom ne razumiju fundamente, gledaju najave kataklizme na televiziji pa reagiraju. Današnji pad na domaćem tržištu je potpuno nerealan", komentira za Business.hr ugledni ekonomski analitičar Damir Novotny pad Crobexa preko 4 posto.

Novotny upozorava da ukupno gledajući kretanja na globaliziranom tržištu ne odražava pravo stanje u realnom gospodarstvu. Ekonomije većine država poput SAD-a i Njemačke se dobro oporavljaju, a probleme imaju samo države sa strkturnim nebalansom poput Islanda ili Irske. Čak i u Italiji gospodarstvo je na zdravim nogama jer su male i srednje velike tvrtke efikasne i na zdravim nogama, kaže Novotny.

"Mi trenutno svjedočimo pomicanju fokusa velikih institucionalnih privatnih ulagača jer oni više ne vjeruju javnom sektoru iako su ga posljednjih 10 godina obilato financirali. U pitanju je globalni tektonski poremećaj i iako novca ima dovoljno, tek moramo naći način na koji će se sve ponovo dovesti u red", objašnjava Novotny. 

Komentirajući domaće tržište kapitala Novotny upozorava da su fundamentalni pokazatelji u domaćim tvrtkama, kojima se najviše trguje na burzi, poput HT-a, Ine, Podravke i dr., dobri te nema razloga za paničnu rasprodaju.  "Mi imamo europske perspektive rasta u narednim godinama i one su pristojne, ne odlične, ne izvanredne, ali pristojne. Kočnica za domaće tržište je samo 'politička ekonomija' jer naša politika jednostavno ne dozvoljava privatnom sektoru da ojača", zaključuje Novotny.

Izvor: Vjesnik.hr; Business.hr
Foro: stock.xchng

Objavljeno: 8.8.2011.
Pogleda: 2553
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije