Cijene najma u Zagrebu padaju jer stanovi zjape prazni

 

Stanodavci su odlučili spustiti cijene. Varijanta u kojoj stanovi zbog visokih cifri zjape prazni, nikome ne odgovara. U skladu s time spuštaju se cijene najma u metropoli, koji u odnosu na siječanj bilježi pad cijena u svim naseljima. Iznimka su Centar grada i Zapad koji bilježe blagi rast cijena stanova najmanjih kvadratura, no kod onih većih cijene najma su u padu.

Prema podacima portala Crozilla prosječna mjesečna cijena najma stanova u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, iznosi 290 eura što je u odnosu na siječanj 7,9 posto manje. Za stanove od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 412 eura, a 528 eura za najamninu stana čija je kvadratura između 60 i 80 metara. Za stanove od 80 do 120 četvornih metara, prosječna je cijena 786 eura. Za velike je stanove (one s kvadraturom od 120 do 200 metara) u travnju trebalo izdvojiti nešto više od 1170 eura.

- Vlasnici spuštaju cijene najma tek onda kada vide da im je to isplativija varijanta nego da stan bude prazan i po nekoliko mjeseci, – objašnjava nove trendove Tamara Skorić iz agencije Hillberg doo.

Novi Zagreb opet najjeftiniji

Najnižu cijenu najamnine (kao i kod prodaje) imaju stanovi u Novom Zagrebu, bez obzira na to o kojoj kvadraturi je riječ. Tatjana Lekić, posrednica za najam nekretnina iz agencije Legis kaže da upita za stanove ima dosta, ali da bi se klijenti odlučili za najam očekuju se da stan bude opremljen u potpunosti. Tako primjerice u ponudi portala Crozilla stoji stan od tridesetak kvadrata u tom dijelu grada po cijeni od 180 eura mjesečno no i dalje ostaje prazan, jer nije opremljen svom potrebnom tehnikom.

Istočni dio grada je povoljniji od zapadnog po cijenama svih kvadratura stana, izuzevši onu od 80 do 120 metra kvadratnih. Od svih je naselja opet Centar taj koji drži cijenu. Stanovi od 20 do 40 kvadrata u prosjeku se naplaćuju 342 eura mjesečno, a 498 eura stanovi od 40 do 60 metra kvadratnih. Stanovima od 60 do 80 metra kvadratnih cijene se kreću oko 616 eura, a za stanove najvećih kvadratura (od 120 do 200 metara kvadratnih) cijena najma u prosjeku iznosi nekoliko prosječnih plaća – vrtoglavih 1490 eura.

više na www.profitiraj.hr

Objavljeno: 14.5.2010.
Pogleda: 1654
Tagovi: nekretnine