Burze u minusu, euro spram dolara najniži u četiri godine

 

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama nisu zadovoljili očekivanja analitičara i automatski su pomeli dionice na američkoj burzi.

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama nisu zadovoljili očekivanja analitičara i automatski su pomeli dionice na američkoj burzi. Dow Jones indeks pao je 324 boda opdnosno 3,16 posto, a više od 3 posto pada pretrpjeli su i Nasdaq te S&P indeksi. Naime, u svibnju je zaposleno 431.000 osobe, dok se očekivalo da će novih radnih mjesta biti 500.000. Stopa nezaposlenosti pala je na 9,7 posto u svibnju za razliku od mjeseca ranije kada je iznosila 9,9 posto, piše BBC.

Unatoč reakciji tržištu američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se radi o zamahu zapošljavanja te da se sada postavlja pitanje kako ga održati.

Ukupno je bilo 15 milijuna ljudi bez posla u SAD-u u svibnju. Broj dugotrajno nezaposlenih osoba - oni koji su bez posla 27 ili više tjedana - bila je nepromijenjena od travnja i iznosila je 6,8 milijuna. .Privatni sektor pokazao je slabost u zapošljavanje s kreiranih tek 41000 radnih mjesta.

Osim američkih indeksa potonuli . su i europski indeksi. FTSE 100 u Londonu završilo je s minusom od 1,6% niži i francuski Cac 40 indeks pao je 2,9%, dok je Dax indeks u Njemačkoj pao 1,9%. Kada se radi pak o valutama, euro je pao na najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednjih četiri godine, piše BBC. Euru je na silaznoj putanji pridonijela i nova kriza u Mađarskoj. Naime, glasnogovnik premijer Viktora Orbana objavio je da je Mađarska u teškom stanju. Forinta je odsklizala prema dolje, i povukla euro koji je prvi puta pao ispod 1,20 dolara od ožujka 2006.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 5.6.2010.
Pogleda: 1308
Tagovi: financijske institucije