Božo Prka: povećajte PDV, ukinite porez na dobit i smanjite doprinose na plaće

 

U svojevrsnom pismu kojeg je preko Jutarnjeg lista uputio budućoj Vladi, čelnik PBZ traži izbor ministra reformatora, jer bez 'ove reforme nema uspjeha'. Predlaže se povećanje PDV-a na 25%, smanjenje doprinosa na plaću i ukidanje poreza na dobit, kako bi se povećala konkurentnost.


Prka u otvorenom pismu savjetuje "neku novu" Vladu

Drugi korak, smatra Prka, trebala bi biti hitna fiskalna konsolidacija i povećanje konkurentnosti poduzeća. 

'Bez tvrdih fiskalnih ograničenja (rezanje rashoda) pada nam kreditni rejting s investicijskog na spekulativni, raste rizik i cijena kapitala. Ustavnom promjenom jamčiti uravnoteženi proračun na tri godine', piše Prka. 

Predlaže postupno povećanje stope PDV-a na 25 posto, ukidanje poreza na dobit poduzeća, uz smanjenje doprinosa na plaće. Traži uvođenja poreza na dividende i poreza na imovinu, jer ne ruše konkurentnost poduzeća. 

Paralelno s tim nova vlast, savjetuje Prka, trebala bi raditi na učinkovitoj prodaji državne imovine, poticanju investicija – osobito energetskih, privatizaciji državnih neučinkovitih poduzeća i reformi tržišta rada. 

Prka vidi i potrebu za reformom zakona o preustroju i stečaju. On bi uveo institut časnog i nečasnog stečaja s tim da ovaj potonji znači zabranu otvaranja novih poduzeća. 

Prvi čovjek PBZ-a smanjio bi broj lokalnih jedinica i to po ekonomskim kriterijima te smatra da bi trebalo motivirati gradove na objedinjavanje i prodaju komunalnih poduzeća (plin, voda i otpad).  'U mirovinskom je sustavu nužno povećati dobnu granicu odlaska u mirovinu i povećati je na 70 godina', kaže na kraju svog pisma Prka.

Izvor: seebiz.eu/jutarnji.hr

Objavljeno: 7.10.2011.
Pogleda: 4159
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije