Blagi rast plasmana banaka – država i poduzeća zadužuju se više, građani manje

 

U Hrvatskoj se u svibnju nastavio blagi rast plasmana banaka nebankarskom sektoru, što je uz povoljan učinak baznog razdoblja rezultiralo godišnjom stopom rasta od 1,6 posto, pri čemu je godišnji porast plasmana poduzećima iznosio 4,7 posto, dok su krediti stanovništvu u padu za 1,6 posto. Ukupni plasmani banaka na kraju svibnja iznosili su nešto više od 236 milijardi kuna, što je za 1,3 milijarde kuna više nego u mjesecu prije, a za 3,8 milijardi kuna ili za 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Povećanje plasmana nebankarskom sektoru u svibnju se gotovo u potpunosti odnosilo na sektor poduzeća, čime je nastavljen trend rasta kreditne aktivnosti banaka usmjerene prema trgovačkim društvima.

Tako je godišnji rast plasmana poduzećima u svibnju dosegnuo 4,7 posto.

Potraživanja banaka od trgovačkih društava krajem svibnja iznosila su 108,8 milijardi kuna, što je za 1,07 milijardi kuna više nego u mjesecu prije, a na godišnjoj razini zabilježen je porast za 4,9 milijardi kuna.

Nema naznaka oporavka kreditiranja stanovništva

Istodobno, i nadalje nema naznaka da se oporavlja kreditiranje stanovništva – u svibnju je godišnja stopa promjene plasmana tom sektoru iznosila minus 1,6 posto, napominju analitičari središnje banke u zadnjem Biltenu HNB-a.

Na kraju svibnja krediti građanima iznosili su 122,8 milijardi kuna i bili su za 388 milijuna kuna veći nego u mjesecu prije, a za 1,9 milijardi kuna manji nego krajem svibnja prošle godine.

U ukupnim kreditima stanovništvu stambeni krediti imali su krajem svibnja udio od 43,8 posto te iznose 53,8 milijardi kuna. Na godišnjoj razini stambeni su krediti građanima povećani nominalno za 2,7 posto ili za 1,4 milijarde kuna.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 27.7.2010.
Pogleda: 1615
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije