Bez valutne klauzule nakon dugo vremena: HPB daje kunske stambene kredite

 

Hrvatska poštanska banka od 05.09.2012. daje stambene kredite bez valutne klauzule sa kamatom 6,45% i mogućnostima zatvaranja gotovinskih kredita, korištenih za adaptaciju, kao i stambenih kredita u drugim bankama.

Hrvatska poštanska banka odlučila je građanima ponuditi novi proizvod - stambeni kredit u kunama, bez vezanosti uz valutnu klauzulu. Ovu odluku banka temelji na kontinuiranom poboljšanju poslovnih rezultata i financijskih pokazatelja, povoljnoj valutnoj i ročnoj strukturi izvora sredstava, kao i dobroj likvidnosti.

HPB će klijentima nuditi kunske stambene kredite po nešto višoj kamatnoj stopi od one koju obračunava na kredite u eurima- za pola postotnog poena, odnosno nominalno 6,45, dok je EKS na rok 30 godina i sa obradom od 1,95% oko 6,85%. Za sada se navodi da (očito akcijska) ponuda vrijedi do kraja godine.

Iako su kunski krediti uvijek malo skuplji od onih u eurima, u HPB-u vjeruju da je ovo "pravi trenutak za njihovo plasiranje na tržište". Zadnji događaji uzrokovani porastom švicarskog franka, zbog kojih su mnogi građani došli ili već prešli rub nemogućnosti plaćanja svojih uvećanih mjesečnih obveza prema bankama potakli su ih, tvrde u HPB-u, na ponudu kunskih stambenh kredita. 

Iako primamljivi i dalje su malo skuplji u odnosu na trenutne standardne i akcijske kamate na eure, pa vjerojatno neće biti zanimljivi većem dijelu građana koji uzimaju nove kredite, ali bi mogli biti isplativi onima koji se odlučuju na reprogram još skupljeg postojećeg kredita u eurima. Podsjećamo da je još početkom godine prosječna akcijska kamata na stambene kredite za mlade bila između 6,5 i 7%, a za one preko 40 godina starosti i preko tog iznosa.

Ovi će krediti biti dobra ponuda za one koji kalkuliraju da bi kuna mogla oslabiti u narednom preiodu, što bi uzrokovalo veće mjesečne anuitete zaduženima u euru. Prognoze tečaja su uvijek nezahvalne, a Damir Novotny, ekonomski analitičar za Jutarnji list tvrdi da je "kuna vezana uz euro i ta će se vezanost održati i u budućnosti, tim više što smo na pragu članstva u EU, tako da i nema neke velike razlike zadužujemo li se u kunama ili u eurima".

Kreditni proizvod pod imenom Stambeni kredit u kunama Model I, II i III uvedeni su u našu bazu kredita, pa sada njihove detalje možete usporediti sa ostalima.


Podsjećamo da akcija započinje 05.09.2011., a do tada će biti jasniji detalji oko najzanimljivijih mogućnosti- reprograma kredita drugih banaka i zatvaranja gotovinskih kredita (iskorištenih u svrhe opremanja ili adaptacije nekretnine), koji nisu potpuno jasni u službenom letku Banke.

Izvor: moj-bankar.hr

Objavljeno: 24.8.2011.
Pogleda: 2455
Tagovi: krediti, makroekonomija, štednja, financijske institucije