Bez obzira na to ide li Centar banka u stečaj, štedišama novac do 17. listopada

 

Nakon što je predložio otvaranje stečajnog postupka za Centar banku, HNB je u srijedu donio rješenje o nedostupnosti depozita. Time formalno počinje teći 30 dana u kojima DAB mora isplatiti oko 500 milijuna kuna osigurane štednje klijentima. Isti rok za odluku hoće li otvoriti stečaj ili ne, odlučit će sudac Trgovačkog suda Nikola Ribarić kojem je dodijeljen spis Centar banka.

Prvo ročište za raspravu o uvjetima za otvaranje stečaja trebalo bi biti unutar osam dana. U međuvremenu će uloge Nadzornog odbora i Uprave banke preuzet će posebna uprava koju je imenovao regulator; njezin predsjednik bit će Anri Jurčec, a dosadašnji povjerenik koji je u banci od kraja svibnja Tomislav Jelinić bit će član Uprave.Iz Državne agencije za osiguranje depozita poručili su da su zaprimili rješenje HNB-a te da imaju dovoljno sredstava za isplatu koja će započeti u zakonskim rokovima. "U osigurane depozite uključuju se depoziti građana, malih poduzeća i neprofitnih organizacija. Krajnji rok u kojem je DAB dužan napraviti obračun je 17. listopada kada najkasnije mora započeti i isplata", najavila je direktorica DAB-a Marija Hrebac. Čim utvrdi sve informacije o deponentima, DAB će uputiti javni poziv nakon kojeg štediše mogu doći u isplatne banke gdje je dovoljno pokazati identifikaciju nakon čega odmah slijedi isplata.

O propasti banke oglasio se fond Alternative koji je većinsko vlasništvo preuzeo prošle godine u lipnju dokapitalizacijom od 97 milijuna kuna, a poručuju da su svi problemi Centar banke nastali daleko prije ulaska fonda u banku. "Unatoč restrukturiranju i ostvarenim preuvjetima za dodatnu dokapitalizaciju, problemi se nisu mogli riješiti u kratkom razdoblju koji su imali novi ulagač i Uprava", rekao je sada bivši predsjednik NO-a Zoran Zemlić. Stanje u banci pokazalo se težim nego se očekivalo, a normalno poslovanje bilo je otežano zbog naslijeđenog portfelja te određenih ograničenja nametnutih od strane regulatora. Zbog prijašnjeg višegodišnjeg lošeg upravljanja, porastao je broj teško naplativih kredita te potrebnih rezervacija zbog čega je došlo do manjka kapitala", stoji u priopćenju. Uprava i NO stvorili su sve pretpostavke za dokapitalizaciju , ali "do nje nije došlo isključivo iz razloga jer se određeni ključni dioničari nisu usuglasili s predloženim načinom dokapitalizacije. Unatoč svim naporima, čini se da su određeni dioničari ipak stavili svoje interese ispred interesa banke i svih uključenih", rekao je Zemlić direktno aludirajući na Dragutina Biondića.

Prozvani Biondić takve je optužbe odbacio poručivši da je za upravljanje bankom potrebno umijeće. Činjenicu da je HNB Centar banku imao pod posebno strogim povećalom objašnjava izostankom povjerenja regulatora u Upravu i ne poznavanjem finesa bankarskog poslovanja. Premda je poručio da "nije sporno da je trebalo mijenjati Markotića (bivšeg čelnika banke, op.a.), no trebalo je dovesti nekoga s puno iskustva", Biondić je odbacio kritike da je upravo on kao vlasnik i dioničara za odgovoran situaciju u banci.Dubioze Centar banke daleko su bile veće nego što je ijedna strana iskazala. Problemi s likvidnošću i solventnošću rezultat su poremećaja i nepravilnosti u poslovanju, a imovina ne pokriva obveze, otkrio je regulator.

U svibnju je utvrđeno je da se više od 65 posto svih plasmana na kraju 2012. ima dospjela nenaplaćena potraživanja dulje od 90 dana, a situacija se nastavila pogoršavati pa je krajem srpnja adekvatnost kapitala postala negativna. J&T banka je poručio je da s dioničarima i institucijama nisu našli zajednički jezik iako su otpočetka upozoravali da ne žele preuzeti gubitke prethodnih uprava. "Kao "etabliran i vjerodostojan investitor ne možemo si dopustiti da sudjelujemo u projektima u kojima je razvoj nejasno definiran", poručili su dodavši kako su i dalje spremni za ulazak na hrvatsko tržište.

Bez panike u Varaždinu

Vaba pregovara s investitorima

Gašenje Centar banke nema veze s Vabom iako imaju istog većinskog vlasnika. U protekla dva dana nije bilo ni povećanih isplata depozita, poručili su iz banke. "Radi se o dvije samostalne institucije čije je poslovanje u potpunosti nezavisno. Vaba nastavlja pregovore s više potencijalnih investitora zainteresiranih za ulazak u vlasništvo", kažu. Dok je Centar banci krajem lipnja adekvatnost kapitala pala na 9,8 posto, Vaba se drži na 14,2 posto, ali je iskazala 24,2 milijuna kuna polugodišnjeg gubitka. Što HNB misli o eventualnom ulasku u Vabu može se iščitati iz priopćenja da su suglasnost za Centar banku izdali "u uvjerenju da je zahtjev za ulazak u Cebu podnijela ozbiljna kreditna institucija..." te da će kod donošenja odluke u obzir uzeti i iskustvo s podnositeljem.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 5.9.2013.
Pogleda: 5902
Tagovi: financijske institucije