Banke u regiji revidiraju poslovne modele

 

Bankovni sektor srednje i istočne Europe i dalje iskazuje dobru profitabilnost, a uz očekivani prosječni povrat na kapital od 10,9 posto u razdoblju od 2012. do 2015., regija će ostvariti atraktivnu dvoznamenkastu stopu profitabilnosti koja je održivija nego u zapadnoj Europi.

Ovo je jedan od glavnih rezultata najnovije studije bankovnog sektora koju je napravio UniCreditov odjel strateškog planiranja za SIE i koja pokriva 17 zemalja regije.
Prihodi u regiji su pod pritiskom, ali su profitne marže i dalje dvostruko veće no u Zapadnoj Europi. Troškovna učinkovitost i upravljanje rizicima i dalje će biti dominantni čimbenici za rezultate banaka. Unutar regije SIE vidljiva je jasna podjela. S jedne su strane Turska i Rusija koje ostvaruju iznadprosječne rezultate, dok će u bankovnom sektoru na Balkanu i u Ukrajini profitabilnost i dalje biti u padu. Kvaliteta aktive predstavljat će čimbenik rizika, barem do 2014. godine.
"U usporedbi s razvijenijim zemljama dugoročni potencijal rasta gospodarstava u regiji SIE je netaknut", ističe Gianni Franco Papa, direktor UniCredita za srednju i istočnu Europu.
Dodaje sljedeće:
"Neka se od njih doimaju naročito povoljnima u usporedbi s drugim tržištima u nastajanju". Na primjer, predviđa se da će realni rast BDP-a u zemljama ZND-a i Turskoj u prosjeku iznositi 4,4 posto u razdoblju od 2013. do 2017. godine, čime će ostvariti bolji rezultat čak i od regije Bliski istok / Sjeverna Afrika (%2B4,2 posto) i Latinske Amerike (%2B4,0 posto). Istovremeno će gospodarstvo eurozone rasti po prosječnoj stopi od 1,2 posto. Snaga regije SIE leži u njenoj konkurentnosti, fleksibilnosti tržišta rada i troškovima radne snage. U kratkom se roku očekuje poticaj od niskih kamatnih stopa i niske inflacije, kao i od smanjenja zaliha i povećanja vanjske potražnje. Nedavno su se pojavili određeni pozitivni signali i u svezi raspoloženja ulagača i pokazatelja realnog gospodarstva.
Što se tiče bankovnog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, rast kreditiranja i imovine nije prekidan od izbijanja globalne financijske krize 2008. Štoviše, ukupna aktiva banaka u regiji SIE u stalnom je porastu, pa je ukupni rast u razdoblju između rujna 2008. i rujna 2012. iznosio 700 milijardi eura. Istina, tempo rasta je usporen u usporedbi s pretkriznim razdobljem.
"Usporeni rast ukupne imovine uzrokovan je opreznijim pristupom, padom kvalitete imovine i ograničenim mogućnostima za ulaganje", izjavio je Aurelio Maccario, voditelj Strateškog planiranja za SIE u UniCreditu.
Dodaje: "Osim toga, omjer kredita i depozita ima sve važniju ulogu, radi potrebe za poboljšanjem strukture financiranja bilance".
Slijedom toga smanjuje se važnost obaveza prema inozemstvu kao izvora financiranja, iako ta sredstva i dalje predstavljaju relevantan čimbenik za dinamiku kreditiranja na lokalnim tržištima. Tijekom protekle četiri godine banke u regiji SIE prikupile su oko 130 milijardi eura dodatnog kapitala, što predstavlja kumulativno povećanje za 49 posto.
Unatoč slaboj potražnji, najnovija kretanja pokazuju da je u mnogim zemljama SIE ostvaren rast kreditiranja u 2012., iako postoje znatne razlike unutar regije. Rusija i Turska su na čelu, s najjačim rastom kredita klijentima, kao i izrazito povoljnim omjerom kredita i depozita. Što se tiče kamatnih stopa, središnje banke u regiji SIE opet se vraćaju mjerama popuštanja monetarne politike. Od 2008. konsolidirana su potraživanja europskih banaka na temelju izravnih i deviznih kredita u regiji SIE smanjena. Štoviše, u posljednje se vrijeme kreću oko "novog prosjeka".
Strani igrači imaju važnu ulogu u bankovnom sustavu srednje i istočne Europe. Uključujući Rusiju i Kazahstan, na dan 30. lipnja 2012. 43 posto ukupne aktive bilo je u vlasništvu međunarodnih bankovnih grupacija, što je nešto manje u odnosu na kraj 2010. taj udio iznosio 46 posto. Ako se izuzmu Rusija i Kazahstan, gdje domaći igrači imaju oko 70% tržišnog udjela, strane grupe drže gotovo dvije trećine ukupne aktive bankovnog sektora. Nasuprot tome, strani su igrači zabilježili porast udjela aktive u SIE unutar ukupne aktive svojih grupa, od 12,8 posto na 13,5 posto unutar posljednje četiri godine.
"Međunarodne bankovne grupe u SIE djeluju više na strani pasive, potičući domaće financiranje, nego na strani aktive", kaže Aurelio Maccario.
"Time su grupe koje posluju u više zemalja poboljšale svoj prosječni omjer kredita i depozita u SIE sa 107,2 na 98,2 posto". Posljedično se omjer aktive i vlastitog kapitala smanjio na razinu nižu nego u pretkriznom razdoblju, ali višu nego u 2009. i 2010.

izvor:seebiz.eu

Objavljeno: 16.1.2013.
Pogleda: 1041
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja