Banke traže hitnu naplatu kredita zbog straha od izgubljene parnice?

 

"U protekle sam tri godine uredno podmirivala rate kredita i banka nije imala osnove za raskid ugovora, a kada su shvatili da će izgubiti na sudu pronašli su nam neke stare dugove temeljem kojih se sada žele naplatiti za troškove koje će imati zbog presude", požalila se jedna dužnica.

Jedna od članica pulske podružnice udruge Franak, koja želi ostati anonimna, medije je informirala o postupku kojeg su banke pokrenule protiv brojnih svojih dužnika.

"Očito svjesne da gube spor banke su 15. lipnja poslale meni i još više tisuća dužnika dopis u kojem nas obavještavaju da raskidaju kredit u 'švicarcima' odobren prije nekoliko godina i traže od nas da u roku od osam dana vratimo čitav iznos kredit koji je sada znatno veći nego što je ugovoren zbog rasta franka i kamata. U mom slučaju je riječ o stambenom kreditu od nekoliko stotina tisuća kuna", izjavila je dužnica koja se javila Novom listu.

Dodala je da je putem svojih kontakata u bankama bila upoznata da banke pripremaju takvo što te da su se članovi udruge Franak konzultirali s odvjetnicima i dogovorili da neće preuzimati takva pisma do posljednjeg zakonskog roka, a u čemu su im pomogli lipanjski blagdani. 

Raskid ugovora zbog starog duga


"Meni je jučer bio posljednji dan žalbe na odluku banke o raskidu ugovora o kreditu, dan nakon presude bankama, i očekujem da će ta presuda imati posljedice i na moju žalbu", iznijela je dužnica koja je pojasnila da joj je banka odlučila raskinuti ugovor zbog duga kojeg nije podmirila prije tri godine, a za što nikad nije dobila opomenu. 

"U protekle sam tri godine uredno podmirivala rate kredita i banka nije imala osnove za raskid ugovora, a kada su shvatili da će izgubiti na sudu pronašli su nam neke stare dugove temeljem kojih se sada žele naplatiti za troškove koje će imati zbog presude, zaključila je žena od koje banka traži da vrati dug. 

 

Banke: Ne dešava se ništa neoubičajenoKomentirajući slučaj, glasnogovornica HNB-a Dejana Rebernik, izjavila je da ukoliko dužnici ne ispunjavaju svoje ugovorene obveze prema bankama one mogu raskinuti ugovor i zatražiti naplatu čitave glavnice, a što im omogućuje Zakon o obveznim odnosima. 

Na adrese desetak banaka Novi list je poslao upit o povećanoj praksi raskida ugovora o kreditu. Predstavnici banaka su odgovorili da se ne dešava ništa izvan uobičajene prakse. Zaključuju da obavještavanje klijenata po tom pitanju nema nikakve veze s prekjučerašnjom prvostupanjskom presudom. 

Izvor: Novi list

Objavljeno: 26.7.2013.
Pogleda: 6057
Tagovi: krediti