Banke traže dijalog s Vladom

 

S ciljem otvaranja ponovnog dijaloga s Vladom osam banaka u zajedničkom priopćenju navodi da podržavaju daljnju primjenu postojećih zakona koji su sada na snazi, a koji definiraju primjenu smanjene kamatne stope i fiksnog tečaja dok se ne pronađe rješenje.

Osam banaka koje posluju u Hrvatskoj - Erste&Steiermaerkische Bank d.d., Hypo Alpe-Adria Bank d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Sberbank d.d., Societe generale Splitska banka d.d. Zagrebačka banka d.d. - objavilo je zajedničko priopćenje u kojem pozivaju Vladu na dijalog oko rješavanja problema kredita u švicarskim francima. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 

"Mi kao banke koje poslujemo u Hrvatskoj kao podružnice međunarodnih bankarskih grupacija stalno izražavamo spremnost za suradnju s hrvatskom Vladom na iznalaženju odgovarajućeg i trajnoga rješenja za restrukturiranje stambenih kredita u švicarskim francima.

Potvrđujemo svoje stajalište da bilo koje moguće rješenje treba biti u skladu s preporukama Europske komisije iz Izvješća za Hrvatsku za 2015. godinu (Country Report Croatia 2015), gdje se naglašava kako bi svako rješenje trebalo biti "proporcionalno, pravedno te imati čvrstu pravnu osnovu s naglaskom na pomoć općenito ugroženim korisnicima kredita".

Stoga, umjesto postojećega prijedloga, predlažemo rješenje kod kojega se:
  • teret restrukturiranja proporcionalno i pravedno dijeli između uključenih strana
  • bilo koja zakonodavna intervencija u postojeće ugovore o kreditu moguća je jedino kao olakšica općenito ugroženim korisnicima kredita, prema posebno utvrđenim socijalnim kriterijima, a jedna od opcija bilo bi osnivanje Fonda društvene odgovornosti kakav se trenutačno razmatra u Poljskoj. 
S ciljem otvaranja ponovnog dijaloga s Vladom, podržavamo daljnju primjenu postojećih zakona koji su sada na snazi, a koji definiraju primjenu smanjene kamatne stope kao i tečaja, dok se ne pronađe rješenje.

Sve dok je konstruktivni dijalog u tijeku, obvezali bismo se da nećemo pokretati niti provoditi bilo koji postupak usmjeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švicarskim francima iz nekretnine u kojoj žive."

 

Izvor: www.banka.hr

Objavljeno: 11.9.2015.
Pogleda: 4473
Tagovi: financijske institucije