Banke spremne na otkup potraživanja poljoprivrednika

 

Predstavnici banaka na današnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem izrazili su spremnost za otkup potraživanja poljoprivrednika po osnovi poticaja koja dospijevaju u lipnju 2011., a detalji će biti dogovoreni početkom idućeg tjedna. Riječ je o isplati preostalog dijela poticaja za proljetnu sjetvu 2008./2009. u ukupnoj vrijednosti od 205 milijuna kuna. Banke su spremne ići u taj posao, no detalji će se dogovarati početkom idućeg tjedna, izvijestio je Čobanković nakon sastanka s predstavnicima deset banaka.

Ističe kako se banke ne smiju dogovarati o uvjetima, bit će različitih uvjeta pa će poljoprivrednici izabrati što im najviše odgovara. To je isključivo posao između poljoprivrednika i banaka, a da li će to biti cesije, ugovori, to će definirati stručne službe.

Banke zainteresirane za investicijske potpore

Čobanković je kazao i kako su banke zainteresirane i za dio posla vezan za investicijske potpore.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za preuzimanje obveza na teret sredstva državnog proračuna u 2011. i 2012. za isplatu investicijske potpore za kapitalna ulaganja. Do kraja ljeta svi korisnici koji su podnijeli zahtjeve za investicijsku potporu dobiti će odluke o svojim pravima na kojima će biti naznačeni rokovi plaćanja, kazao je.

Banke su zainteresirane i za taj dio posla, za iskupljivanje i tih potpora, no stvar je svakog pojedinca da odluči hoće li čekati vrijeme dospjeća ili će ići u transakciju s nekom od banaka, rekao je ministar.

Napomenuo je kako se time želi pomoći poljoprivrednicima da što prije dođu do novca.

Na pitanje da komentira zahtjev prosvjednika da ih primi premijerka Jadranka Kosor, odnosno je li sastanak dogovoren, Čobanković je rekao da ne može govoriti u njezino ime, već će ona odlučiti o tome.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 23.6.2010.
Pogleda: 1490
Tagovi: