Banke produljuju primjenu fiksnog tečaja za CHF

 

U PBZ-u ističu da je oko 95% klijenata obuhvaćenih zakonom prihvatilo ponudu za konverziju s kojom su krenuli 1. prosinca i dosad su proveli gotovo 80% konverzija.

 

 

Za sve dužnike u švicarskim francima koji još nisu proveli konverziju kredita u eurski novu neizvjesnost donosi istek roka primjene zamrznutog tečaja švicarskog franka od 6,39 kn 27. siječnja. To bi značilo da će primjenom realnog tečaja do konverzije plaćati uvećane rate, iako su mnogi od njih za konverziju već dali suglasnost, a o roku u kojem će se provesti ne odlučuju oni, nego banka. No, čini se da će banke po tom pitanju ipak biti fleksibilne pa ih je nekoliko već najavilo da će produžiti rok primjene fiksnog tečaja sve do 31. ožujka.

To su učinile RBA i Sberbanka, a iz Erste banke najavljuju da će klijentima koji do tog datuma ne realiziraju konverziju i dalje omogućiti otplatu po istim uvjetima. Neizvjesna je još situacija u Hypu, Splitskoj banci i Zabi, a u nekim je bankama konverzija skoro pri kraju tako da neće biti potrebe za intervencijama, no s obzirom na to da je zakon koji regulira konverziju i u ovom segmentu potpuno nedorečen, strah dužnika je opravdan.

U PBZ-u ističu da je oko 95% klijenata obuhvaćenih zakonom prihvatilo ponudu za konverziju s kojom su krenuli 1. prosinca i dosad su proveli gotovo 80% konverzija. Očekuju da će ostatak privesti kraju tijekom siječnja. Njihovi klijenti, stoga, ne bi trebali imati dvojbi oko tečaja koji će se primjenjivati jer bi ih do daljnjega trebao zanimati samo onaj za euro. Iz RBA su još 23. prosinca poslali obavijest dužnicima da će im produžiti primjenu fiksnog tečaja do 31. ožujka, s obzirom na to da se, zbog slanja novih izračuna konverzije, proces konverzije odužio.

U Zabi, u kojoj je 92% klijenata dosad prihvatilo prijedlog za konverziju, baš nisu precizni oko načina obračuna rata nakon 27. siječnja i izrijekom ne spominju koji će tečaj primjenjivati. Pojašnjavaju da će se sve uplate koje im sjednu u razdoblju od 30. rujna do trenutka konverzije obračunati kod prvog sljedećeg dospijeća primjenom tečaja za euro. Smatraju da je klijentima koji su prihvatili konverziju zato irelevantno kretanje tečaja CHF nakon 20. rujna. No, sigurno im nije irelevantno koliku će ratu u međuvremenu plaćati.

Splitska banka još nije donijela odluku vezanu uz primjenu tečaja. Ističu da je prijedlog konverzije prihvatilo 90% dužnika, a neki su, priznaju, imali opravdane prigovore te će im naknadno pristići nova ponuda konverzije. Očekuju da će konverzije završiti do kraja ožujka. Sberbank, koja je produljila primjenu zamrznutog tečaja , prošli je tjedan poslala nove izračune konverzije tako da će povratnu informaciju o prihvatu imati u drugoj polovici veljače.

Svega 1,9% dužnika OTP-a u nije prihvatilo konverziju, a za one koji jesu, vjeruju da će većinu konverzija završiti do 26. siječnja. Erste je dosad primila 9100 pristanaka, nešto više od 90% ukupnog broja CHF kredita, a i dalje pristižu. Samo je nekoliko klijenata odbilo prijedlog. Očekuju da će konverzije provesti do kraja veljače. Hypo, čijih je 92% klijenata prihvatilo konverziju, nije odgovorio na pitanje o tečaju, a upravo njih prozvala je jučer Udruga kreditnih dužnika Kreda za računanje novih rata po nezaštićenom tečaju.     

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 13.1.2016.
Pogleda: 4009
Tagovi: financijske institucije, krediti