Banke predlažu uspostavu „fonda za pomoć u nevolji” kolegama u problemima

 

Nekoliko europskih banaka razmatra mogućnost uspostave 20 milijardi eura vrijednog fonda čiji bi cilj bilo pružanje pomoći pripadnicama sektora koje se nađu u nevolji, objavio je čelnik talijanskog UniCredita u prilogu za londonski The Financial Times.

- Fond vrijedan 25,2 milijarde eura mogao bi pomoći europskim bankama u slučaju nove krize, – pojasnio je izvršni direktor UniCredita Alessandro Profumo.

U budućnosti – bez državne pomoći

Tako bi banke mogle prevladati krizu i bez pomoći države, naglasio je.

- Uz dobrovoljne doprinose velikih europskih banaka koje posluju u više zemalja – recimo dvadeset vodećih banaka – europski fond za oporavak mogao bi u nekoliko godina akumulirati značajan kapital za pokrivanje rizika, – ustvrdio je čelnik UniCredita.

- Mogućnost vlasti da se posluže fondom za potrebe stabilizacije jedne ili nekoliko velikih posrnulih banaka mogla bi umiriti tržište i uvjeriti ga da se kriza može ograničiti u ranoj fazi.

Sredstva isključivo iz banaka

- Fond ne bi zahtijevao nikakav doprinos zemalja članica ni europskih vlasti, – dodao je.

Profumo je već izložio plan ostalim vodećim bankama eurozone, uključujući Deutsche Bank i Santander, a sljedećih će ga tjedana predstaviti i ostalima, navodi The Financial Times.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 12.7.2010.
Pogleda: 1293
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije