Banke opet ‘in’ u Europi – tržišni udio financijskih tvrtki i mirovinskih fondova smanjen

 

Imovina europskog nekonvencionalnog bankovnog sektora smanjena je prošle godine kao i njegov tržišni udio, na račun tradicionalnih zajmodavaca, nakon više od deset godna snažnog rasta, pokazuje izvješće europskog regulatora.

Imovina financijskih tvrtki, osiguravatelja, mirovinskih fondova i klirinških kuća u Europskoj uniji smanjena je u 2017. za 0,1 posto, na 42.300 milijardi eura dok je u financijskom sustavu u cjelini porasla za 0,9 posto, objavio je Europski odbor za sistemski rizik (ESRB).

Godinama je ta skupina, koja uključuje i hedge fondove i tvrtke specijalizirane za sekuritizaciju, bilježila snažan rast, potpirujući zabrinutost za financijsku stabilnost sektora s nižim stupnjem transparentnosti od klasičnih banaka.

Tradicionalni zajmodavci često se žale da su propisi koji uređuju poslovanje takvih tvrtki, uključujući kapitalne zahtjeve, blaži i time im olakšavaju povećanje tržišnog udjela, generirajući ujedno rizik zbog manje transparentnosti. Sustav u cjelini time ne postaje sigurniji, upozoravaju iz banaka.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak europski regulator među potencijalnim slabostima nekonvencionalnog financijskog sektora izdvaja rizik smanjene likvidnosti, kao i mogućnost prelijevanja kriza za druge sektore i unutar samog nekonvencionalnog sektora. Kao dodatni problem ističu dug generiran upotrebom financijskih izvedenica i vrijednosnica za potrebe financiranja transakcija.Pad vrijednosti imovine u nekonvencionalnom bankovnom sektoru gotovo je u cijelosti registriran u segmentu za koji nisu dostupni detaljni statistički podaci, ističu u ESRB-u, aludirajući na imovinu ukupne vrijednosti nekih 20 tisuća milijardi eura.

Posrijedi je takozvana “preostala imovina” nakon što se oduzmu obveze prema vlasnicima duga s prioritetom naplate a tako je nazvana zato što ne sadrži detaljne podatke o vlasništvu. Izaziva zabrinutost ponajprije zbog manjka statističkih informacija budući da se imovinom ne trguje na otvorenim tržištima i da postoji mogućnost njezinog različitog tretmana od zemlje do zemlje.

U ESRB-u ipak primjećuju da značajan dio ‘preostale imovine’ možda i nije vezan za nekonvencionalni sektor jer postoji mogućnost da je posrijedi novac koji kompanije preusmjeravaju u druge dijelove poslovanja.Imovina gotovo svih ostalih segmenata nekonvencionalnog bankovnog sektora istodobno je povećana u 2017., u čemu prednjače različiti investicijski fondovi, s ukupnom vrijednošću imovine na kraju prošle godine od 13.500 milijardi eura. Na kraju 2016. iznosila je 12.200 milijardi eura.

“U produljenom razdoblju blagih oscilacija na financijskim tržištima posebno je snažan neto priljev imovine zabilježen u obvezničkim i mješovitim fondovima, od ukupno 250 odnosno 290 milijardi eura u 2017. godini”, utvrdio je europski regulator.

Ukupna bilanca tvrtki specijaliziranih za sekuritizaciju u eurozoni na kraju 2017. godine bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 1.900 milijardi eura.

 

 

 

Izvor: www.lider.media, 11.09.2018.

Objavljeno: 11.9.2018.
Pogleda: 1289
Tagovi: financijske institucije