Banke na početku godine smanjile gubitke i povećale adekvatnost

 

Prema podacima za tri ovogodišnja mjeseca, objavljenim na web stranicama HNB-a, domaće su banke popravile sliku dobiti i gubitka, a adekvatnost kapitala je zbog nove metodologije znatno povećana i za cijeli bankarski sustav sada iznosi 18,96 posto.

Jedino je Nava banka neznatno povećala gubitak, dok su ga ostale znatno smanjile. Primjerice, Croatia banka za oko 26 milijuna kuna, Primorska za šest milijuna, Karlovačka banka za oko 17 milijuna, a Veneto banka za oko 19 milijuna kuna. Neke su i gubitak zamijenile dobiti u prvom tromjesečju, kao primjerice HPB i Banco Popolare.

Većina banaka je hibridnim instrumentima popravila kapital, no rezervacije banaka su još uvijek velike. Naime, rizici zbog stanja u gospodarstvu tjeraju banke da i dalje znatnu količinu sredstava stave “sa strane”. Posebno su takvom trendu izložene manje banke, gdje je i naplativost bio veći problem. Na kraju godine banke su imale 7,8 posto nenaplativih potraživanja, a podaci od kraja ožujka još nisu poznati.

S druge strane, adekvatnost se kapitala bankama popravlja, prije svega zbog nove metodologije obračuna – objašnjava viceguverner HNB-a Davor Holjevac. U odnosu na kraj godine povećana je za cijeli bankarski sustav za 2,5-postotna boda. Sada je obvezna minimalna stopa od 12 posto, što većina banaka znatno premašuje. No nije ju ispunila Obrtnička štedna banka, koja će zbog stope adekvatnosti kapitala od 10,8 posto morati u dokapitalizaciju.

No banke će od sada imati i novu obvezu, izračuna internog kapitala, kojom će same morati utvrditi potrebnu visinu adekvatnosti, a prvo izvješće za ovu godinu morat će dostaviti do kraja travnja sljedeće godine. Ako HNB uvidi da računica nije dobra, može zatražiti povećanje stope adekvatnosti. Holjevac preporučuje da banke ne smanjuju stopu kapitalne adekvatnosti iako im premašuje propisanih 12 posto. Jer će je vjerojatno opet morati povećavati.

izvor: vecernji.hr / Lidija Kiseljak

Objavljeno: 20.5.2010.
Pogleda: 1434
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije