Banke će trebati platiti 474,8 milijuna eura naknada za ovu godinu, nekoliko je razloga povećanja

 

Loši zajmovi u bankama za čiji je nadzor zadužen ECB smanjeni su na 721 milijardu eura na kraju prošle godine, sa 759 milijardi godinu dana ranije, pri čemu su Italija, Španjolska, Irska, Portugal i Grčka redom zabilježile napredak na tome planu, pokazali su podaci ECB-a.

Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je objavila da će od banaka ove godine tražiti da plate 12 posto veći iznos na ime naknade za superviziju kako bi se djelomice nadoknadili troškovi vezani uz pripreme za Brexit i trošak redovnih stres-testova.

Od banaka će tražiti da plate 474,8 milijuna eura naknada za ovu godinu, nasuprot 425 milijuna eura u prošloj godini. ECB planira utrošiti 502,5 milijuna eura na superviziju, koristeći pritom i viškove novca iz 2017., navodi se dalje u ECB-ovu priopćenju.

U ECB-u navode nekoliko razloga njihova povećanja, a nakon 10-postotnog povećanja u godini ranije.

“Ti čimbenici uključuju povlačenje Velike Britanije iz EU-a (Brexit) i troškove povezane s ECB-ovim angažmanom u EBA-inom vođenju stres-testova za važne banke u 2018. godini," navodi se dalje u priopćenju.

Odvojeno su iz ECB-a objavili da banke eurozone nastavljaju smanjivati nagomilane problematične dugove, koji su im ključna ostavština zadnje duboke dužničke krize koja je pogodila rast gospodarstva i dobit banaka.

Loši zajmovi u bankama za čiji je nadzor zadužen ECB smanjeni su na 721 milijardu eura na kraju prošle godine, sa 759 milijardi godinu dana ranije, pri čemu su Italija, Španjolska, Irska, Portugal i Grčka redom zabilježile napredak na tome planu, pokazali su podaci ECB-a.

Glavni prioritet ECB-a je rješavanje loših zajmova jer se zbog golemih iznosa takvih zajmova, od kojih su mnogi stari i desetak godina, banke suzdržavaju od kreditiranja realnog gospodarstva poništavajući poticaje koje ECB pokušava omogućiti putem ultra-popustljive monetarne politike.

Udio loših zajmova u eurozoni posljednjih je godina skliznuo ispod pet posto, no zadržao se iznad 10 posto u Italiji, Irskoji i Portugalu, dok je u slučaju Grčke bio u visini 45 posto.

Banke u Italiji krajem prošle godine godine imale su loše zajmove u vrijednosti 187 milijardi eura, koji su smanjeni u odnosu na njih 196 milijardi eura od prije tri mjeseca i u odnosu na 248 milijardi eura koliko su iznosili godinu dana ranije. Loši zajmovi u Italiji čine više od četvrtine ukupnog iznosa loših zajmova u eurozoni.

U Grčkoj je iznos loših zajmova istodobno smanjen na 101 milijardu eura, sa 106 milijardi unazad tri mjeseca, dok su u Španjolskoj oni smanjeni na 106 milijardi, sa 112 milijardi eura na kraju prošlogodišnjeg rujna, pokazali su ECB-ovi podaci.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 30.04.2018.

Objavljeno: 2.5.2018.
Pogleda: 1634
Tagovi: financijske institucije