"Bankarski bitcoin" nosi enormne uštede

 


Bankarska virtualna valuta trebala bi biti zasnovana na blockchain tehnologiji, razvijenoj za podršku bitcoina, a namjena joj je ubrzati međubankovne transakcije i učiniti ih efikasnijima.

 

Četiri velike banke - švicarski UBS, njemačka Deutsche Bank, španjolski Santander i američki Bank of New York Mellon - udružile su se na zajedničkom projektu, stvaranju “bankarskog bitcoina”, koja bi svjetlo dana trebala ugledati 2018. godine.

Bankarska virtualna valuta trebala bi biti zasnovana na blockchain tehnologiji, razvijenoj za podršku bitcoina, a namjena joj je ubrzati međubankovne transakcije i učiniti ih efikasnijima. Ponajprije se to odnosi na transakcije koje se odvijaju među bankama daleko od očiju javnosti čiji se troškovi procjenjuju između 65 i 80 milijardi dolara godišnje, a virtualna valuta trebala bi ih osloboditi transakcijskog balasta i donijeti enormne uštede.

Virtualna valuta omogućila bi plaćanja vrijednosnicama, kao što su obveznice i dionice, bez čekanja na provođenje novčanih transfera. Umjesto njih, koristili bi digitalni novac koji se može izravno konvertirati u gotovinu, štedeći vrijeme i troškove trgovanja.     

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 24.08.2016.

Objavljeno: 26.8.2016.
Pogleda: 3686
Tagovi: financijske institucije, krediti