Bankari procjenjuju jači pad BDP-a u 2012., ekonomisti rast 0,3 posto

 

Ekonomisti šest vodećih hrvatskih banaka u novim "Izgledima" zajednički procjenuju kretanja hrvatske ekonomije i BDP-a. Dužnička kriza i recesija u Europi bit će glavni razlog slabljenja domaćeg BDP-a, koji bi trebao biti u minusu prosječno 1,3%. Ekonomski institut ipak je optimističniji sa predviđanjem rasta od 0,3%, a obje analize rađene su prije donošenja novih Vladinih mjera.

Vjesnik donosi sažetak objavljen na HUB-ovim stranicama:

Prosječni očekivani pad 1,3%
Hrvatskom gospodarstvu ove godine ponovo prijeti recesija, ponajviše zbog krize u Europskoj uniji. Zaključuje se to iz ankete o ekonomskim očekivanjima koju je nedavno provela Hrvatska udruga banaka (HUB) među glavnim ekonomistima najvećih domaćih banaka. Tako šestero anketiranih ekonomista procjenjuje u prosjeku da će domaće gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 1,3 posto. Pritom dvoje očekuje pad od oko 2 posto, a četvero do 1 posto.

Čak četvero od šestero anketiranih ekonomista dužničku krizu i recesiju u Europi navodi kao glavni razlog slabljenja domaćeg BDP-a. Dvojica pak primat daju domaćoj fiskalnoj prilagodbi.

Ako većina anketiranih ima pravo, navodi se u HUB-ovu osvrtu, onda bi eventualno izbjegavanje recesije u Europi moglo promijeniti i očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini na bolje.

Ekonomski institut ipak optimističniji
I dok ekonomisti banaka u prosjeku predviđaju pad gospodarstva, Ekonomski je institut nešto optimističniji, prenosi Net.hr. EIZ očekuje ove godine pad od 0,3 posto, te rast gospodarstva u sljedećoj godini od jedan posto. Vlada je proračunske smjernice, usvojene prošli tjedan, temeljila na rastu od 0,8 posto u ovoj godini, te 1,5 posto u 2013. godini.

No, čini se da u njih sumnjaju i u vodećim bankama i na Ekonomskom institutu, koji se doduše ogradio uz opasku da je svoju analizu izradio prije Vladinih smjernica, ali da je u nju ipak ugradio dio najava o povećanju PDV-a i promjenama u porezu na dohodak. Na Institutu vjeruju da bi Vladina najava konsolidacije javnih financija mogla spriječiti pad kreditnog rejtinga Hrvatske.

Investicija i dalje premalo
Bankari očekuju blago smirivanje stanja na financijskom tržištu potkraj godine. Najveći utjecaj na pad domaćeg BDP-a imat će daljnji pad investicijske aktivnosti. U prosjeku, šestorica bankara očekuje pad investicija za 2,7 posto.

Predviđaju da će vanjski cjenovni šokovi biti pokretači recesije, jer inflaciju predviđaju oko 2,5 posto u prosjeku, s relativno uskim rasponom očekivanja između 2 i 3,2 posto.

CIjelu analizu možete skinuti na stranicama HUB-a: www.hub.hr/fgs.axd?id=3523

Izvor: Moj-bankar.hr/Vjesnik/Net.hr/HUB
Ilustracija: Moj-bankar.hr

Objavljeno: 1.2.2012.
Pogleda: 3934
Tagovi: makroekonomija