Bankari guverneru: Banke neće povući kapital iz Hrvatske

 

U Hrvatskoj je već pokriveno više od 95 posto depozita čiji je iznos ispod 400 tisuća kuna, za koje jamči država. Ulaskom u EU, i kod nas bi moglo vrijediti osiguranje štednje do 100 tisuća eura.

Mogućnost da matične banke povuku kapital, smanji li kapitalno usklađivanje značajno profitabilnost njihovih kćeri u Hrvatskoj, što je kao opciju naveo guverner HNB-a Željko Rohatinski, bankari opovrgavaju.

- To je hipotetska teza i praktički sad nije moguća. Mame nas i dalje financiraju, takvog se scenarija ne bi trebalo bojati. To je suvišna provokacija, za nas pet-šest velikih banaka nema nikakve bojazni - odlučan je Petar Radaković, čelnik Erste banke.

Prijedlog nove financijske regulative, koju Europska komisija naziva “pametnom regulacijom”, mogla bi hrvatskim štedišama osigurati i pokriće depozita do visine 100 tisuća eura. Reforma sustava osigurane štednje koja se trenutačno provodi u EU, predviđa i smanjenje rokova za isplatu štednje na sedam dana od nastanka osiguranog događaja.

- To nas očekuje kao dio EU, u ukoju ćemo vjerojatno ući 2012. ili 2013. godine. Novi će propisi omogućiti kombinaciju ex ante i ex post sustava osiguranja štednje u omjeru 75:25 posto - najavio je ekonomski analitičar Velimir Šonje, predstavljajući novi broj HUB analiza posvećen upravo promjenama financijske regulacije.

- Trenutačna je visina osigurane štednje u Hrvatskoj 400 tisuća kuna, a pokriveno je čak 95 do 96 posto osigurane štednje - otkrio je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Hrvatske su banke u posljednjih osam godina uplatile više od četiri milijarde kuna u sustav osigurane štednje. Uz godišnju kapitalizaciju pet posto, to je ukupno oko pet milijardi kuna, odnosno tri posto ukupnih depozita.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 25.10.2010.
Pogleda: 1696
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije