Bankari: Pozdravljamo HNB-ove preporuke, već nudimo refinanciranje kredita

 

Hrvatska udruga banaka (HUB) u utorak je priopćila kako pozdravlja HNB-ove preporuke za ublažavanje kamatnog rizika građanima koje je danas iznio guverner Boris Vujčić, te da ih u svome poslovanju banke već provode.

 

"Hrvatske banke pozdravljaju sve mjere koje doprinose smanjenju regulatornog rizika i regulatornog troška, smanjenju ukupnih rizika u zemlji i koje povećavaju pravnu sigurnost u poslovanju. Također izražavaju pozitivan stav o mjerama koje idu u pravcu pojednostavljenja poslovanja i smanjenja troška za poduzeća i građane RH",kaže se u priopćenju.

Bankari ocjenjuju da preporuke koje predlaže HNB poboljšavaju obaviještenost klijenata i time doprinose proširenju njihova izbora.

Ističu kako većina banaka koje su aktivne na tržištu na upite klijenta već nude različite mogućnosti i uvjete financiranja i refinanciranja kredita: kunske kredite ili kredite uz euro uz fiksnu kamatu, negdje i na rok do 20 godina otplate ili uz promjenjivu kamatnu stopu te da većina banaka i sada ne zaračunava naknadu pri izmjeni ugovora, a to će za stambene kredite biti i dodatno regulirano novim zakonom koji prenosi EU-ovu regulativu.

"Od regulatora očekujemo upute kako će se na jednak način za cijelu industriju pristupiti obavještavanju klijenata, a važno je i da regulator osigura dovoljno kunskih izvora u slučaju većeg interesa klijenata za tim kreditima", kažu u HUB-u.

Naime, kako navode, dosadašnja potražnja za kunskim kreditima je bila takva da su banke imale dovoljno kunskih izvora, no kako većinu štednje u Hrvatskoj i dalje čine depoziti u stranim valutama, veći odabir za kunskim kreditima tražit će i promjenu valutne izloženosti banaka.

Bankari napominju da klijenti sami mogu izabrati onu ponudu koja najviše odgovara njihovim zahtjevima i kreditnoj sposobnosti.

Guverner HNB-a Boris Vujčić u srijedu je predstavio informativnu listu ponude kredita potrošačima te preporučio kreditnim institucijama da potrošačima ponude fiksnu kamatnu stopu pri dugoročnom kreditiranju radi ublažavanja rizika od mogućeg rasta kamatnih stopa.

"Rekli smo bankama da to ponude potrošačima, a onda je na svakom potrošaču da odluči da li mu se isplati ići u fiksiranje kamatne stope ili ne", istaknuo je uz ostalo Vujčić.

Prema HNB-ovim podacima, oko 90 posto kredita hrvatskih kućanstava nezaštićeno je od valutnog rizika, a 67 posto ukupnih kredita kućanstvima imaju ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu, stambeni krediti čak 81 posto.

 

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 26.09.2017.

Objavljeno: 28.9.2017.
Pogleda: 2295
Tagovi: financijske institucije, krediti