Banka koja posluje u Hrvatskoj želi uvesti negativne kamatne stope na štednju

 

Talijanska banka UniCredit uvest će negativne kamatne stope, ali samo na depozite veće od milijun eura, kazao je bančin glasnogovornik, ublažavajući početne bančine namjere o prebacivanju dijela troškova na klijente.

Europske banke pokušavaju naći rješenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon rujanske odluke Europske središnje banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na njihove depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 posto.

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier pozvao je u rujnu ECB u ime Europske bankovne federacije, čiji je predsjedatelj, da ublaži utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite.

Prošlog tjedna Mustier je pak izjavio da u UniCreditu rade na mjerama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente s depozitima većim od 100 tisuća eura.

Glasnogovornik talijanske banke u ponedjeljak je naglasio da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milijun eura. Oni čine manje od 0,1 posto naše baze, naglasio je.

"Za depozite... čija bilanca premašuje prag od milijun eura, razmotrit ćemo s klijentima ad hoc mjere kako bi se uvažile iznimne promjene u makroekonomskom okruženju", pojasnio je glasnogovornik UniCredita.

Banka im namjerava ponuditi i alternativna rješenja, dodaje.

"Kao alternativu, ponudit ćemo ulaganja u investicijske fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada."

Udruge talijanskih banaka oštro su kritizirale "neodgovornu" Mustierovu najavu a u udruzi potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom.

Talijani su skloni štednji u bankama koja je u kolovozu dosegnula 1.170 milijardi eura, prema podacima središnje banke.

Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli konkurenciji.

Talijanske banke nastoje ublažiti pritisak ECB-ovih negativnih kamata uvođenjem naknada, istaknuo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak izvršni direktor Bance Generali Gian Maria Mossa.

"UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se vani već vodi, primjerice u Švicarskoj... ali ne vjerujem da će banke u konačnici zaista naplaćivati negativne kamate", kazao je Mossa za dnevni list La Stampa.

Globani bankovni div UBS najavio je u srpnju da će od studenog u matičnoj Švicarskoj naplaćivati negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto bogatim klijentima čija štednja premašuje dva milijuna švicarskih franaka.

U Danskoj, koja je među prvima uvela negativne kamatne stope na štednju, dvije su banke već počele naplaćivati kamate na štednju bogatim klijentima a početkom listopada istu je mjeru najavio i Spar Nord.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 15.10.2019.

Objavljeno: 15.10.2019.
Pogleda: 706
Tagovi: financijske institucije