Banka J&T izravnom nagodbom s državom želi preuzeti Vabu

 

Država bi prepustila samo udjel koji je uložila u Vabu, a to je 25 milijuna kuna, no ne i onaj u Centar banci

Ministri Gordan Maras i Slavko Linić razgovaraju o prodaji državnog udjela u FGS Alternativeu češkoj banci J&T čije je ulaganje u Centar banku propalo, a sada želi ući u Vaba banku ili samo povećati udjel u toj banci, ovisno o tome je li J&T vlasnički povezan s RMS Mezzaninom koji je privatni ulagač u FGS Alternative. Prema nekim podacima do kojih smo došli, ta veza postoji iako je Česi mjesecima uporno niječu.

Ukidanje fonda

Država bi prepustila samo udjel koji je uložila u Vabu, a to je 25 milijuna kuna, no ne i onaj u Centar banci jer postoji mogućnost da se nakon stečaja namire i neki dioničari banke, pa tako i država. Boris Procik osoba je koja ovih dana obilazi državne institucije u želji da država svoj udjel u FGS-u prepusti banci J&T. Ta je banka 2009. godine prodala svoj udjel u društvu RMS Holding (preteči RMS Mezzaninea) privatnim investitorima. Glavni investitor bilo je ciparsko offshore društvo Simfax Trading Ltd. koje je u većinskom vlasništvu Borisa Procika, a navodno i banke J&T. Procik je i predsjednik uprave Mezzaninea i njegov većinski vlasnik. Uz njega, prema dostupnim podacima, vidljivo je da udjel u Mezzanineu imaju i institucionalni ulagači, i to 7,4 posto, a riječ je o J&T Investični společnost, odnosno banci J&T. Dakle, vlasnička veza postoji, a ako se i potvrdi, onda propadaju razgovori o prepuštanju državnog udjela u FGS-u češkoj banci, kaže nam izvor iz Vlade. Razgovori s državom propadaju i u slučaju da se dokaže navodno povlačenje novca privatnih ulagača u FGS prije propasti Centar banke, a na temelju povlaštenih informacija, što trenutačno USKOK istražuje. Ako se to potvrdi, država će odmah ići na likvidaciju fonda, a ako su se koristili i povlaštenim informacijama prije propasti Centar banke, onda će država i podnijeti tužbu protiv Alternativeu, kaže nam izvor.

Interesa ima

No upitno je je li i zakonski ispravno izravno prepustiti udjel ulaganja u Vabu banci J&T s obzirom na to da postoji još interesenata koji bi ulagali u tu banku, a to su američki i španjolski investitori. Ipak, zasad, kako doznajemo, nijedan zahtjev od potencijalnog ulagača u HNB nije stigao. No svoj bi udjel u Vabi novom ulagaču morao prepustiti i Alternative, što je upitno. Cijeli zadatak vezan za razmatranje ulagača predan je HBOR-u koji mora naći onoga tko će biti voljan i dokapitalizirati banku.

Izvor: Večernji list

Objavljeno: 30.9.2013.
Pogleda: 4849
Tagovi: financijske institucije