Banco Popolare Croatia ne planira odlazak iz Hrvatske

 

Potvrđujemo da je prodaja mađarske banke kćeri u tijeku. Što se Hrvatske tiče, nedavno usvojen poslovni plan grupe Banco Popolare 2011.-2015. predviđa ostanak na hrvatskom tržištu te daljnji razvoj - kaže Sanja Pančić iz BPC-a.

Talijanska bankarska grupacija Banco Popolare (jedna od najvećih grupacija u Italiji, op.ur.) u sklopu restrukturiranja poslovanja povlači se s mađarskog tržišta, a navodno se razmišlja i o prodaji banke u Hrvatskoj, objavio je talijanski dnevnik Il Sole 24 Ore. 

Prema neimenovanim izvorima tog poslovnog lista, u pregovorima je za prodaju svoje mreže u Mađarskoj i to jednoj tamošnjoj financijskoj grupaciji. Isti izvor, također, tvrdi da se razmišlja i o prodaji poslovanja u Hrvatskoj. Premda u domaćoj podružnici Banco Popolare Croatia potvrđuju izlazak s mađarskog tržišta, demantiraju da talijanski vlasnik isto planira i za njih. 

- Potvrđujemo da je prodaja mađarske banke kćeri u tijeku. Što se Hrvatske tiče, nedavno usvojen poslovni plan grupe Banco Popolare 2011.-2015. predviđa ostanak na hrvatskom tržištu te daljnji razvoj Banco Popolare Croatia - kaže Sanja Pančić iz BPC-a. 

Argument tome u prilog jest, kaže, i nedavna dokapitalizacija u kojoj je kapital banke ojačan za šest milijuna kuna čime je povećan na 88,8 milijuna kuna. Banco Popolare Societa Cooperativa Verona uplatila je svoj ulog u novcu za 3000 kuna po dionici, odnosno ukupno 36 milijuna kuna za svih 12.000 novih redovnih dionica banke. 

Za razliku od Hrvatske, mađarska podružnica s aktivom od 175 milijuna eura u 2010. poslovala je s 4,1 milijuna eura gubitka. Iako je cilj planirane prodaje podružnice u Mađarskoj snižavanje izloženosti rizičnim plasmanima, transakcija ne bi trebala jače doprinijeti jačanju kapitalne baze, procjena je talijanskih medija.

Izvor: vecernji.hr
Foto: BPC

Objavljeno: 23.8.2011.
Pogleda: 1300
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije