Austrijski BKS prvi pretvara hrvatsku banku u poslovnicu

 

Kao poslovnica BKS će nastaviti prikupljati depozite i nuditi kredite na domaćem tržištu, ali neće biti izložen organizacijskim i kapitalnim zahtjevima Hrvatske narodne banke.

 

 

Riječka BKS banka, u vlasništvu istoimene banke iz Klagenfurta, iskoristit će pravilo Europske unije o jedinstvenom tržištu i preregistrirat će se iz samostalnog dioničkog društva u poslovnicu matične banke, piše Poslovni dnevnik.

Kao poslovnica BKS će nastaviti prikupljati depozite i nuditi kredite na domaćem tržištu, ali neće biti izložen organizacijskim i kapitalnim zahtjevima Hrvatske narodne banke. Stopit će se s matičnom bankom i bit će pod nadzorom austrijskog supervizora.

BKS je već poslao zahtjev za preregistraciju HNB-u.

Goran Rameša, predsjednik Uprave BKS-a, na upit Poslovnog dnevnika rekao je da se "kao ozbiljna institucija ne mogu za sada izjasniti o takvim tvrdnjama", ali da pripremaju priopćenje za javnost koje će objaviti početkom ožujka.

U HNB-u su potvrdili da su zaprimili zahtjev „jedne banke“ o preregistraciju.

S oko 1,4 milijarde kuna aktive i odgovarajućim tržišnim udjelom od 0,34 posto na kraju rujna 2015., BKS pripada među male hrvatske banke, tako da promjene u organizaciji nemaju sistemski značaj za domaći bankovni sustav. 

 

Izvor: www.banka.hr

Objavljeno: 16.2.2016.
Pogleda: 1755
Tagovi: financijske institucije