Analitičari: Crobexu slijedi odbijanac?

 

Od devetero analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi, njih šestoro danas očekuje porast Crobexa, a troje stagnaciju.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna, već šestoga zaredom, nastavio negativni niz. Pao je za 2,53 posto, na 2.038 bodova, najnižu razinu od 4. rujna, kada je iznosio 2.026 bodova.

Crobex10 indeks potonuo je, pak, 1,97 posto, na 1.072 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 178 milijuna kuna, što je 61,5 milijuna kuna više nego tjedan dana prije. Znatno veći promet u odnosu na prethodno razdoblje rezultat je transakcije dionicama T-HT-a u utorak, u visini od 51 milijun kuna.

"Pod dojmom loših domaćih makroekonomskih pokazatelja koji su pristizali proteklih mjesec dana i negativnog raspoloženja koje vlada već nekoliko tjedana na tržištu, domaći ulagači nisu mogli pronaći motiva za kupnju dionica", kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki EA Sistem.

Dodaje i da je neraspoloženje ulagača na stranim burzama, uzrokovano fondom Dubai Worlda koji se bori s dugom teškim 59 milijardi dolara, dodatno potaknulo domaće ulagače na prodaju dionica, što je rezultiralo oštrim tjednim padom Crobexa.

"Ipak, vidljiv je otpor na pojedinim razinama Crobexa, a vrlo je važno i da je prošli tjedan indeks završio iznad psihološke granice od 2.000 bodova, što daje nade u smirivanje pada cijena dionica te možda i potencijalni 'odbijanac'", ocjenjuje Perić.

Isto tako, ističe Perić, vidljivo je da su ulagači skloni rizičnijim i špekulativnom trgovanju, pa su tako u proteklih mjesec dana u većem fokusu bile dionice Leda i Jadranskog naftovoda, a prošloga tjedna inače manje likvidne dionice, poput HG Spota i Veterine.

"To smatram pozitivnom viješću, jer špekulativno trgovanje ulagačima, uz naravno veći rizik, nosi i veće prinose, a to privlači i nove ulagače na ulaganje u dionice", navodi Perić.

A sa svjetskih tržišta jutros stižu ohrabrujuće vijesti. Na azijskim su burzama cijene dionica skočile više od 2 posto, oporavivši se od prošlotjednog oštrog pada, nakon vijesti da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponudili pomoć koja bi trebala izvući Dubai iz dužničke krize.

"Vijest da će središnja banka UAE spasiti Dubai iz dužničke krize jutros je pozitivno odjeknula na azijskim tržištima i u Europi. Iako je potrošnja u SAD-u na 'Crni petak' bila manja nego što se očekivalo, očekujem danas pozitivan dan na svjetskim tržištima", ističe Perić.

Ovoga tjedna ne očekuju se značajniji domaći makroekonomski podaci. No, bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija ulagača na izvješće Državnog zavoda za statistiku, objavljeno u petak potkraj trgovanja, da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

To je blaži pad nego u prvom i drugom kvartalu, kada je iznosio 6,7, odnosno 6,3 posto, i u gornjem je dijelu očekivanog raspona pada.

U anketi devet analitičara očekivalo je, naime, pad gospodarstva u protekom tromjesečju u rasponu od 4,2 do 6,4 posto. U prosjeku, očekivali su pad BDP-a od 5,5 posto.

"Uz blaži pad domaćeg BDP-a u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna dva tromjesečja, pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama danas bi moglo rezultirati porastom domaćeg indeksa", zaključuje Perić.

Objavljeno: 30.11.2009.
Pogleda: 1210
Tagovi: