Ako se dogovore cijene stanova padaju za 10 posto

 

Bankari predlažu da se država odrekne dijela PDV-a koji u cijeni stana u prosjeku participira 17-18 posto. U slučaju da se dvije strane dogovore stanovi za kupce bi u konačnici mogli pojeftiniti 10 do 12 posto piše Poslovni dnevnik

Predstavnici banaka jučer su s ministrom Brankom Bačićem izložili ideje za pojeftinjenje stambenih kredita i općenito cijene stanova. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika o sadržaju sastanka, u slučaju da dvije strane na kraju i prihvate iznesene prijedloge, stanovi bi za kupce mogli pojeftiniti 10 do 12 posto. Dakle, stan od 100.000 eura pojeftinio bi na kraju na 90, pa i nešto manje.

Sastanak nije zaključen bilo kakvim čvrstim dogovorom. Ministar Bačić bankarima je prenio kako se od njih očekuje da smanje kamatne stope na stambene kredite za barem 1-postotni poen. Ako se one danas mahom kreću od 5,5 do 7 posto ili u prosjeku nešto više od 6 posto, to bi značilo snižavanje na približno 5 posto u prosjeku.

Bankari su pak inzistirali da se u priču o odricanju uključi i država, predlažući da se ona odrekne dijela PDV-a (11,5 umjesto 23 posto) koji danas u cijeni stana u prosjeku participira 17-18 posto, što ovisi o udjelu zemljišta u cijeni. Bankari procjenjuju da bi kombinirani učinak takva kompromisa rezultirao spomenutim dvoznamenkastim pojeftinjenjem (10-12 posto), a ideja je da se eventualni dogovor odnosi na sve stanove prodane nakon određenog datuma.

Sudionici sastanka složili su se, naime, da bi obol u toj misiji morala dati i treća strana, a to su građevinari.

S bankarima će se danas u Banskim dvorima sastati premijerka Jadranka Kosor.

izvor: tportal

Objavljeno: 16.2.2011.
Pogleda: 1065
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja, nekretnine