380 milijuna kuna za državni proračun

 

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije pokazatelje novčanih i gospodarskih kretanja, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine, priopćeno je iz HNB-a iz kojeg ističu kako su usvojeni i izvještaji o financijskom poslovanju HNB-a u prošloj godini te izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama.

Prihvaćen su izvještaji o financijskom poslovanju Hrvatske narodne banke u 2012. godini, u kojoj je ostvarena neto dobit od 475,8 milijuna kuna. Od toga će, u skladu sa zakonom utvrđenom formulom, u državni proračun biti doznačeno 380,6 milijuna kuna, a ostatak ulazi u opće pričuve središnje banke, navodi se u priopćenju.
Usvojeno je i izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem prosinca iznosile ukupno 11,2 milijarde eura, što je za približno 41 milijun eura više nego na isteku prethodne godine, a u neto vrijednosti 10,2 milijarde eura, što je za 177 milijuna eura više nego krajem 2011.
U okolnostima izrazite volatilnosti i neizvjesnosti na svjetskim financijskim tržištima HNB je opravdano povećanu pozornost pridavao sigurnosti i likvidnosti ulaganja. Uz to, u okružju vrlo niskih kamata na depozite i nepovoljnih, pa čak i negativnih, prinosa na druge najsigurnije oblike ulaganja, središnja banka uspjela je ostvariti i vrlo dobar financijski rezultat, zaključak je Savjeta HNB-a koji se prenosi u priopćenju.

izvor:seebiz.eu

Objavljeno: 13.3.2013.
Pogleda: 1635
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja