PBZ analitičari: Rast 'loših' kredita će se nastaviti

 

U svojoj Tjednoj analizi, iz PBZ-a podsjećaju da se udio 'loših' kredita u ukupnim kreditima kreditnih institucija povećao sa 16,6 posto, koliko je iznosio krajem lipnja ove godine, na 17,2 posto krajem rujna.

Postupan rast udjela 'loših' kreditnih plasmana, odnosno djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnim kreditima hrvatskih kreditnih institucija nastavio se i u trećem tromjesečju ove godine, a za očekivati je da će se njihov rast nastaviti do kraja ove godine, kao i u tijekom slijedeće godine, ocjenjuju analitičari Privredne banka Zagreb (PBZ).

U svojoj Tjednoj analizi, iz PBZ-a podsjećaju da se udio 'loših' kredita u ukupnim kreditima kreditnih institucija povećao sa 16,6 posto, koliko je iznosio krajem lipnja ove godine, na 17,2 posto krajem rujna.

Pritom je dinamika rasta na tromjesečnoj razini bila jednaka onoj iz prethodnoga kvartala pa je udio djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih plasmana kod nefinancijskih trgovačkih društava skočio za 1 postotni bod i dosegnuo razinu od 30,6 posto, dok je udio kod kredita građanima povećan za 0,3 postotna boda, na 12 posto. Time je udio 'loših' kredita kod privatnog sektora dosegnuo 20,6 posto.

"Gledamo li ukupne kredite po valutama, najbrži rast bilježe krediti vezani uz euro (za 0,8 postotnih bodova, na 16,3 posto), slijede kunski s rastom od 0,4 postotna boda na 18,7 posto, dok je kod kredita vezanih uz franak udio u odnosu na drugo tromjesečje povećan za 0,3 postotna boda, na 17,4 posto", navode iz PBZ-a.

Dodaju da je slika ponešto drugačija kod stambenih kredita, gdje je ukupan udio zabilježio blagi rast, od 0,1 postotnog boda, na 8,7 posto, no dinamika prema valutama pokazuje zamjetne razlike.

Tako su stambeni krediti vezani uz euro i dalje najstabilniji s udjelom djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih kredita od 5,4 posto i blagim rastom. Krediti vezani uz franak se postupno stabiliziraju te su dosegnuli 12,9 posto, dok se udio kod kunskih izjednačio s onime kod franka, budući da je udio povećan u trećem tromjesečju za visokih 0,7 postotnih bodova, odnosno za čak 1,5 postotni bod od početka godine.

Analitičari PBZ-a ističu kako i "pokrivenost kredita ispravcima vrijednosti također bilježi kontinuitet rasta te je u usporedbi s krajem lipnja povećana za 1,5 postotna boda, na 49,4 posto, što je najviša razina ostvarena od izbijanja krize".

Pritom podaci pokazuju da je pokrivenost kod kredita nefinancijskim trgovačkim društvima narasla za 1,9 postotni bod, na 45,6 posto, a kod kredita stanovništvu za 0,5 postotna boda, na 57,7 posto.

"U zadnjem tromjesečju vidimo nastavak rasta udjela djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita prema razinama od 33 posto kod poduzeća te blago iznad 12 posto kod građana, a pritiske na rast očekujemo i u sljedećoj godini", zaključuju analitičari Privredne banka Zagreb.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 24.11.2014.
Pogleda: 3816
Tagovi: financijske institucije