Mirovinski fondovi upravljaju s rekordnih 15 bilijuna dolara

 

Rast imovine ponajviše je rezultat porasta mirovinske štednje u Europi i Sjevernoj Americi.

Potaknuta većom mirovinskom štednjom u Sjevernoj Americi i Europi, ukupna imovina 300 najvećih svjetskih mirovinskih fondova porasla je u 2014. godini za više od tri posto, premašivši 15 bilijuna dolara, što je njezina nova rekordna razina, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

 

8posto

porasla je imovina američkih fondova, a sedam posto europskih

Starenje populacije u razvijenom svijetu potiče rast mirovinske štednje, dok vlade tih država nude poticaje kako bi potaknule građane da više štede i izbjegnu siromaštvo u starosti. Sjeverna Amerika imala je lani najveću ukupnu stopu rasta imovine mirovinskih fondova - otprilike osam posto, navodi se u studiji specijaliziranog lista Mirovine i investicije te konzultantske tvrtke Towers Watson.

Rast u Europi tijekom istog razdoblja iznosio je više od sedam posto, a u Aziji i na Pacifiku oko četiri posto, pokazuje istraživanje koje se temelji na popisu 1000 vodećih američkih mirovinskih fondova, podataka iz godišnjih izvješća, internetskih stranica i na izravnoj komunikaciji s mirovinskim fondovima. "Iako su obveze također porasle, to još uvijek predstavlja značajan porast štednje", rekao je Chris Ford iz investicijske tvrtke Towers Watson. 

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 9.9.2015.
Pogleda: 1877
Tagovi: financijske institucije