Kinezi žele kupiti poljsku 'Rajficu'

 

Poljski analitičari ocjenjuju da će Fosun teško dobiti odobrenje regulatora koji više preferira strateške ulagače u bankovni sektor.


Kineska investicijska kompanija Fosun International zainteresirana je za preuzimanje poljske podružnice austrijske banke Raiffeisen na koju je "oko bacio" i najveći poljski osiguravatelj.

"Kinezi su igri. Imali su sastanke s Upravom te unutar banke. To je kineski fond Fosun", izjavio je za Reuters upućeni izvor koji je želio ostati anoniman. Drugi pak izvor unutar Raiffeisena potvrđuje da je Fosun stupio u kontakt s predstavnicima poljske podružnice austrijskog zajmodavca, ali dodaje kako je favorit za kupnju ipak poljski osiguravateljni div PZU, inače nesuđeni kupac Croatia osiguranja. Iz Raiffeisen Polbank odbili su komentirati navode Reutersa, kao i iz Fosuna.

 

1,6mlrd.

dolara iznosi aktiva Raiffeisen Polbank

Inače, Raiffeisenov poljski ogranak sedma je banka po aktivi u toj državi, a matični Raiffeisen Bank International mora ga prodati kako bi uravnotežio bilancu i dostigao kapitalne zahtjeve od 12 posto do kraja 2017. godine. Raiffeisen Polbank ima knjigovodstvenu vrijednost od 1,6 milijardi dolara, ali je među najopterećenijim poljskim bankama s plasiranim kreditima u švicarskom franku. PZU je stoga već javno objavio kako očekuje priličan diskont ako će kupiti banku s  teretom kredita u "švicarcu".

Inače, PZU želi postati značajan bankovni igrač na poljskom tržištu, pa je već sklopio sporazum o kupnji kontrolnog udjela u srednje velikoj Alior banci. Podsjetimo, radi se o vodećem poljskom osiguravatelju i najvećoj financijskoj instituciji u toj državi s prihodima od četiri milijarde dolara.

Tamošnji analitičari smatraju da će Fosun teško poremetiri planove PZU-u jer je malo vjerojatno da će dobiti odobrenje regulatora bankovnog tržišta. Naime, poljski regulator navodno više preferira strateške ulagače u bankovni sektor namjesto investicijskih fondova. Oko 60 posto poljskog bankovnog tržišta u rukama je inozemnih bankovnih divova, poput španjolskog Santandera, talijanskog UniCredita te nizozemskog ING-a.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 18.6.2015.
Pogleda: 4697
Tagovi: financijske institucije