5 znakova da vas životni stil (pre)skupo košta

 

 dokaz da živimo iznad svojih mogućnosti je kada rashodi postanu veći od prihoda.

Najbolji dokaz da živimo iznad svojih mogućnosti je kada rashodi postanu veći od prihoda, što uzrokuje velike probleme u vođenju financija i planiranju.

Nažalost za mnoge, takav skupi životni stil događa im se sasvim nesvjesno, a ovo su prema pisanju Business Insidera, neki od znakova da trošite previše:

1. Mislite da ne trebate štedjeti
Vjerojatno najveći znak da živite iznad svojih mogućnosti je potpuno otpisivanje ideje o štednji novaca. Iako mislite da je nemoguće ili nepotrebno štedjeti, trebate se razuvjeriti u to i započeti sa štednjom. Za početak to može biti i minimalan iznos.

2. Ne koristite popuste
U doba kada se na svakom uglu nalazi popust za određeni proizvod, postoje ljudi koji svejedno plaćaju pune cijene tražene robe. Kada bi kupovali proizvode koje su "na akciji", mjesečno bi mogli poprilično uštedjeti.

3. Dosadno vam je
Bilo da se dosađujete kod kuće, ili ste u obilasku trgovina, to često može uzrokovati bespotrebno trošenje novaca. Iako je uvriježena tvrdnja da se shoppingom pobjeđuje depresija, dugoročno vas vodi u financijsku propast.

4. Ovisnost o kupnji
Iako svatko voli nove stvari, česta kupovina novotarija može stvoriti svojevrsnu ovisnost koje se kasnije teško riješiti. U ovom slučaju najbitnija je samodisciplina, a u težim slučajevima trebalo bi potražiti profesionalnu pomoć.

5. "Peglanje" kartica
Iako kartice često mogu olakšati kupnju, pretjerano "peglanje" može izazvati velike probleme kada računi dođu na naplatu. Stoga bi svaki puta prije vađenja kartice iz novčanika dobro trebalo razmisliti treba li vam taj proizvod.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 1.12.2014.
Pogleda: 5105
Tagovi: financijske institucije