'Potrošač' za udrugu Franak diže kolektivnu tužbu protiv banaka

 

'Potrošač' koji ima legalnu mogućnost podizanja kolektivne tužbe, u ime udruge Franak tuži 9 banaka, nakon nedavne presude Suda časti HGK u korist Splićanina Ante Dadića, kojom tvrde da se dokazalo da je PBZ neosnovano podizala kamate. Upravo PBZ jedina nije zadnje tri godine dizala kamate na stambene kredite u otplati, pa bi cijeli slučaj i dalje mogao biti interesantan.


Kombinirani napad u borbi protiv banaka koje su izdavale kredite u švicarskom franku

Večernji donosi novi moment u borbi udruge Franak protiv banaka koje optužuju za neosnovano podizanje i manipulaciju kamatama:
Potrošač, Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, s kojim je udruga Franak sklopila suradnju, jedna je od sedam pravnih osoba koje imaju pravo podizanja kolektivnih tužbi i sad će to pravo prvi put iskoristiti.

U skladu sa zakonskom procedurom, do kraja tjedna uputit će bankama predtužbeno upozorenje, na koje se mogu očitovati u roku 14 dana i eventualno ponuditi nagodbu. Dobit će ga devet banaka koje su odobravale kredite u švicarcima i naknadno im mijenjale uvjete otplate na štetu dužnika: Zaba, PBZ, Erste, RBA, Hypo, HPB, OTP, Splitska i Volksbanka. Od njih će se tražiti vraćanje uvjeta s početka otplate kredita. 

– Potrošač, prema Vladinoj uredbi koja proizlazi iz Zakona o zaštiti potrošača, ima pravo kolektivne tužbe, a mi ćemo im pokrivati sudske i odvjetničke troškove – objasnila je Petra Rodik, članica upravnog odbora udruge Franak. 

Nudi se nagodba 
Ističe da, nakon sudske odluke o kolektivnoj tužbi, pojedinci, pozivajući se na nju, mogu dobiti individualnu odštetu. Dobro je, kaže, što se u ovakvom slučaju eventualne mjere koje bi sud mogao donijeti, poput privremene obustave primjene kamatnih stopa, odnose na sve dužnike kredita u švicarskim francima. 
– U tom bi se slučaju mogle odgoditi i ovrhe zbog dugova po tim kreditima – smatra P. Rodik. 

Slučaj Dadić bitan im je jer je na njemu angažirano više sudskih vještaka za financije čije svjedočenje mogu predložiti i u novom postupku, a u dva su stupnja postupka dokazali neosnovano podizanje kamata.  Ilija Rkman, predsjednik Potrošača, poručuje da se ovom tužbom otvara novi način zaštite kolektivnih interesa potrošača.  – Ovo je novost i za nas i za potrošače, ali i za pravosudni sustav. Prethodna tužba koju smo pokrenuli protiv HT-a zasnovana je na punomoćima pojedinaca i odluka obuhvaća samo osobe koje su dale punomoć. U ovom slučaju vrijedila bi za sve dužnike kredita u švicarskim francima. 

Otkriva da će u predtužbenom upozorenju od banaka tražiti da prekinu s nedopuštenim ponašanjem prema klijentima i ponuditi model rješavanja problema. Uvjeren je da će Europska komisija pozorno pratiti postupak jer su većinom posrijedi banke čije "mame" dolaze iz zemalja EU.

Najavljuje i da će tražiti procjenu ustavnosti valutne klauzule s obzirom na to da je u Hrvatskoj službena valuta kuna. Smatra da današnjih problema ne bi bilo da imamo neovisni institut za strateška istraživanja, među ostalim i ekonomska, koji bi mogao ponuditi scenarije budućih zbivanja, primjerice, simulirati kretanje tečaja u raznim okolnostima. On bi upozoravao građane na moguće poremećaje.

Izvor: moj-bankar.hr/vecernji.hr
Foto: stoch.xchng/CD Waldi

Objavljeno: 30.12.2011.
Pogleda: 1894
Tagovi: financijske institucije