Švicarski franak preko noći skočio sa 6,39 na 7,4 kn!

 

Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem jer je rast franka za njih katastrofa

Tečaj kune prema franku preko noći skočio je za 15-ak posto nakon što je Švicarska središnja banka neočekivano odustala od fiksiranja vrijednosti franka prema euru. Vrijednost domaće valute u četvrtak je porasla sa 6,39 na 7,4 kuna za franak, odnosno 15,8 posto.

Vrijednost franka prema euru porasla je na rekordnu vrijednost nakon što je SNB bez najave ukinuo minimalni tečaj.

Podsjetimo, prije tri godine Švicarska narodna banka uvela je minimalni tečaj od 1,2 za euro obvezavši se na tiskanje franka da bi zaustavila snažno jačanje svoje valute koja je tada bila u uzletu kao sigurno utočište investitorima tijekom dužničke krize u eurozoni.

Prema pisanju Bloomberga, tržištima će trebati neko vrijeme da reagiraju.

– Situacija za Švicarsku središnju banku postala je neodrživa kako je rastao pritisak na franak. Također, moguće je da SNB zna ili ima informacije da će ECB učiniti nešto veliko i prouzročiti novi pritisak na franak, tako da su ovime preduhitrili potez ECB-a, rekao je Bloombergu analitičar Pierre Mouton iz investicijskog društva Notz, Stucki & Cie iz Ženeve.

Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem jer je rast franka za njih katastrofa.

 - O razlozima poteza Švicarske središnje banke možemo samo špekulirati, no ona ima puno imovine izložene prema euru, koje je prikupila kroz devizne intervencije kroz posljednih par godina, kaže Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.

Oko 13.15 sati danas trebala bi biti press konferencija SNB-a na kojoj se očekuje objašnjenje poteza

 

Izvor: Vecernji.hr

Objavljeno: 15.1.2015.
Pogleda: 5837
Tagovi: financijske institucije