Švicarski franak jača, probio je sedam kuna. Istražili smo što se događa s tom valutom i zašto bi joj vrijednost opet mogla odletjeti u nebo

 

Švicarski franak sredinom ovog tjedna prvi put u tri godine toliko je ojačao da je za njega ponovno potrebno izdvojiti više od sedam kuna. Švicarska valuta zadnjih tjedana jača prema ostalim svjetskim valutama, poput dolara i eura, što je posve očekivano u trenucima velike neizvjesnosti koju izazivaju koronavirus i njegovo širenje svijetom

Franak je oduvijek 'valuta utočišta' kada u svijetu manjka sigurnosti, a kada su krize pred vratima, ulagači se okreću švicarskoj valuti, zlatu i sličnim instrumentima, za koje se vjeruje da čuvaju vrijednost. Stoga ne čudi to da se sve više ulagača okreće 'švicarcima' uslijed epidemije koronavirusa koja ima potencijal da uspori ili u slučaju globalne pandemije razbije sve izglede za ekonomski rast.

No ovom prilikom jačanje švicarca ekonomski analitičari pravdaju sasvim drugim razlozima. Ispod radara šire javnosti prošla je odluka, kažu analitičari Erste banke, da je ministarstvo financija SAD-a nedavno stavilo Švicarsku na listu zemalja koje, prema shvaćanju Amerikanaca, manipuliraju tečajem.
Amerikanci su poručili Švicarcima kako bi bilo dobro da srežu poreze i krenu u agresivniju javnu potrošnju, čime su na neki način ispalili hitac upozorenja SNB-u, Švicarskoj narodnoj banci, za koju se smatra da ima puno manje prostora u obrani tečaja franka i zaustavljanja njegova jačanja. 'Prema mišljenju mnogih međunarodnih analitičara, takva situacija u značajnoj mjeri ograničava Švicarskoj središnjoj banci mogućnost eventualnih intervencija na FX tržištu', kažu nam u Ersteu.

 

Izvor: www.tportal.hr, 14.2.2020.

Objavljeno: 17.2.2020.
Pogleda: 630
Tagovi: financijske institucije